Dostupni linkovi

Litvanija će dozvoliti prolaz sankcionisane ruske robe do Kalinjingrada


Kamioni na granici Kalinjingradske oblasti sa Litvanijom
Kamioni na granici Kalinjingradske oblasti sa Litvanijom

Litvanija će se pridržavati saveta Evropske komisije da sankcionisana ruska roba može da ide u eksklavu Kalinjingrad, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u sredu, 13. jula.

Međutim, u saopštenju se dodaje da su prethodna pravila trgovine, koja su blokirala transport mnogih sankcionisanih tereta između kontinentalne Rusije i Kalinjingrada, bila "prihvatljivija".

"Pravila o tranzitu u Kalinjingradu mogu stvoriti neopravdan utisak da transatlantska zajednica ublažava svoju poziciju i politiku sankcija prema Rusiji," navodi se u saopštenju.

Evropska komisija je ranije u sredu objavila da je tranzit sankcionisane ruske robe preko teritorije bloka zabranjen drumskim, ali ne železničkim, nakon što su tenzije između Moskve i Litvanije, članice EU, eskalirale zbog trgovine sa ruskom enklavom Kalinjingrad.

"Tranzit sankcionisane robe drumskim putem sa ruskim operaterima nije dozvoljen prema merama EU. Slična zabrana ne postoji za železnički transport," saopštila je Evropska komisija i dodala da bi članice EU trebalo da provere takve vozove.

"Komisija naglašava važnost praćenja dvosmernih trgovinskih tokova između Rusije i Kalinjingrada... kako bi se osiguralo da roba pod sankcijama ne može ući na carinsku teritoriju EU," navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Ona je dodala da je zabranjen prevoz sankcionisane robe namenjene za vojne potrebe kao i dvostruke namene bez obzira na vid transporta.

Kremlj je ranije u sredu saopštio da očekuje napredak u vezi sa mogućim sporazumom Evropske unije (EU) koji bi Rusiji omogućio tranzit pojedine sankcionisane robe u svoju eksklavu Kalinjingrad preko EU, ali da problem nije rešen.

Litvanija je u junu uvela blokadu Rusiji za slanje pojedine robe koja potpada pod sankcije EU na litvansku teritoriju, što je izazvalo negodovanje Moskve i obećanje da će na to odgovoriti.

Uprkos ruskim upozorenjima o odmazdi, Litvanija je 11. jula proširila listu robe obuhvaćene zabranom na beton, drvo i alkohol.

"Još nema finalizacije ove situacije. Očekujemo određeni napredak, ali ne možemo reći da je problem otklonjen", rekao je u sredu portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na izveštaje da bi se mogao postići dogovor između EU i Rusije dozvoliti da se neke pošiljke tereta nastave.

Guverner Kalinjingradske oblasti rekao je da će zabrana biti pogođena do polovine tranzita robe između ruskog kopna i eksklave, dok litvanski železnički operater procenjuje da će biti pogođeno oko 15 odsto tereta po zapremini.

Kalinjingrad, koji nema kopnenu granicu s Rusijom, je Nemačka anektirala 1945. godine i ostaje od strateškog značaja za Kremlj.

Izvor: Rojters
XS
SM
MD
LG