Dostupni linkovi

Litvanija proširila trgovinska ograničenja Kalinjingradu


Na granici Kalinjingradske oblasti sa Litvanijom su velike kolone kamiona, 28. juni 2022.
Na granici Kalinjingradske oblasti sa Litvanijom su velike kolone kamiona, 28. juni 2022.

Litvanija je u ponedjeljak proširila trgovinska ograničenja preko svoje teritorije na rusku baltičku enklavu Kalinjingrad.

Dodatna roba koja je zabranjena od ponedjeljka ujutro uključuje beton, drvo, alkohol i industrijske hemikalije na bazi alkohola, rekao je glasnogovornik litvanske carine.

Rusija je u petak upozorila Litvaniju i Evropsku uniju da bi mogla usvojiti "oštre mjere" protiv njih ako se tranzit neke robe u i iz Kalinjingrada ne nastavi "u narednim danima".

Trgovinska ograničenja su pojačana jer su vlade, tržišta i kompanije zabrinute da bi Rusija mogla produžiti zatvaranje najvećeg pojedinačnog plinovoda kojim se dovodi ruski plin do Njemačke nakon planiranog 10-dnevnog perioda održavanja.

Kalinjingradska oblast, u kojoj živi oko 430.000 stanovnika, okružena je Litvanijom i Poljskom i izolovana je od ostatka Rusije.

Vozovi sa robom za Kalinjingrad putuju preko Bjelorusije i Litvanije, a tranzita kroz Poljsku nema. Rusija i dalje može da snabdijeva enklavu morskim putem, a da ne potpada pod sankcije EU.

U okviru ekonomskih sankcija, Evropska unija je Rusiji uvela niz ograničenja uvoza i izvoza. EU je navela da je pazila da paketima sankcija ne nanese štetu ruskom stanovništvu i da je zato od sankcija isključena roba koji se koristi u zdravstvu, farmaciji, kao i poljoprivredni proizvodi i hrana.

Kalinjingrad, koji nema kopnenu granicu s Rusijom, aneksiran je od Njemačke 1945. godine i ostaje od strateškog značaja za Rusiju.

Evropski zvaničnici, uz podršku Njemačke, tražili su krajem juna kompromis za rješavanje zastoja. Međutim, izvori su rekli Reutersu da je Litvanija, bivša sovjetska republika koja je nekada bila pod ruskom dominacijom, imala ozbiljne rezerve da napravi nešto što bi se moglo smatrati ustupkom Moskvi.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG