Dostupni linkovi

Zašto se komplikuje odnos Rusije i Izraela?


Ruski predsjednik Vladimir Putin (desno) sastaje se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Moskvi, januar 2020.
Ruski predsjednik Vladimir Putin (desno) sastaje se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Moskvi, januar 2020.

Manje od tri sedmice nakon brutalnog napada Hamasa na Izrael, lideri militantne grupe pojavili su se u Moskvi na razgovorima sa ruskim zvaničnicima.

Za mnoge na Zapadu, ne samo u Izraelu, posjeta delegacije Hamasa bila je prst u oko za porodice žrtava, većinom civila, i uzdrmanu vladu. Međutim, za pažljive posmatrače ruske politike, to nije bilo iznenađujuće, već odraz zamršenog pristupa Moskve bliskoističnoj politici, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

A tu je i ruska problematična istorija s antisemitizmom, koji je otvoreno izbio 29. oktobra u sjevernokavkaskom gradu Mahačkali, gdje je nasilna gomila pokušala da napadne putnički avion koji je dolazio iz Tel Aviva, tražeći putnike Jevreje.

Nikad sjajni, odnosi Kremlja s Izraelom sada će se još više zakomplikovati nakon napada 7. oktobra i izraelskog kopnenog rata u Gazi, gdje broj žrtava među palestinskim civilima nastavlja da raste.

Malo je vjerovatno da je nasilje gomile na aerodromu Mahačkala orkestrirala država, rekao je Ian Lesser, izvršni direktor briselske kancelarije Njemačkog Marshallovog fonda i stručnjak za evropska i bliskoistočna sigurnosna pitanja.

"Ipak, (napad) je jasno pokazano da postoji duboko leglo zle volje i antisemitizma u Rusiji, posebno u onim regijama koje su većinski muslimanske, iako ne samo, i možda upravo sada Rusiji odgovara da dopusti malo toga" rekao je Lesser.

"Antisemitizam nikada nije nestao u Rusiji", rekla je Anna Borshchevskaya, viša saradnica na Washingtonskom institutu fokusirajući se na rusku politiku prema Bliskom istoku. "Uvijek je povremeno dizao svoju ružnu glavu. Bila je zakopana ispod površine, ali nije prvi put da je Rusija vidjela izljev antisemitskih ispada, i to ne samo u ovoj regiji."

Sagledano u širem kontekstu uzburkanog Bliskog istoka, to znači da se veze Rusije s Izraelom mijenjaju na način koji bi mogao biti dramatičan.

"Izrael ima komplikovan odnos s Rusijom. To nije tajna i nije novost", rekao je Eylon Levy, glasnogovornik kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Netanjahu, izraelski premijer s najdužim stažem koji je podijelio društvo, njegovao je bliske veze s Vladimirom Putinom, predsjednikom s najdužim stažem u Rusiji. A Putin se udvarao Izraelu nastojeći da poveća regionalnu moć Rusije. U svojim memoarima iz 2022. Netanjahu je pohvalio Putinov intelekt i zahvalio mu se na njegovoj politici podrške Jevrejima.

Ali rastuće vojne i ekonomske veze Moskve sa državama koje su se zarekle da će uništiti Izrael, narušile su te odnose. Te zemlje uključuju Iran ili Siriju, za koje se zna da pružaju utočište i pomažu grupama koje su neprijateljski raspoložene prema Izraelu.

U Siriji, Rusija ima pomorsku luku i drugu vojnu infrastrukturu koju je koristila, ne samo za jačanje režima Bašara al-Asada, već i za održavanje pomorske prisutnosti u Sredozemlju i napadanje američkih snaga koje su raspoređene u sjeveroistočnoj Siriji, boreći se uz kurdske milicije.

Izrael i Rusija su uspjeli da izbjegnu sukob iako su izraelske vazdušne snage rutinski gađale sirijske lokacije, uključujući aerodrom u Damasku, gdje je poznato da prolaze pošiljke oružja i druge zalihe za miliciju Hezballaha koju podržava Iran.

Izraelski ratni avionu su 30. oktobra bombardovali sirijsku bazu u južnoj pokrajini Daraa. A danima ranije, izraelski avioni napali su skladište municije u drugoj sirijskoj bazi, gdje su borci i Hezballaha za koje izvještaji govore da su radili zajedno sa iranskim oficirima i sirijskim trupama.

"Dugi niz godina Izrael je imao mehanizam koordinacije s ruskim vojnim prisustvom unutar Sirije dok mi napadamo mete unutar te zemlje, Iran pokušava poslati napredno oružje teroristima na sjeveru. I važno je da nam se ne ukrste putevi", rekao je Levy.

'Neće proći neprimjećeno na izraelskoj strani'

Odnos Moskve sa Teheranom čak je i problematičniji za Izrael.

Rusija je igrala ključnu ulogu pomažići Iranu da razvije svoje nuklearne kapacitete što je unosan izvor prihoda za državnu nuklearnu korporaciju Rosatom. I Moskva i Teheran kažu da su njihovi napori usmjereni isključivo na mirnodopsku upotrebu nuklearne energije, proizvodnju struje, iako to nije ublažilo strahove Izraela, niti nekih u Sjedinjenim Državama.

Međutim, invazija na Ukrajinu 2022. iz temelja je promijenila odnos, navodi Evropsko vijeće za inostrane odnose u izvještaju objavljenom u septembru.

"Dvije države su povećale napore da se zajednički odupru sankcijama Zapada i političkoj izolaciji. Iran takođe nastavlja da širi svoj nuklearni program do alarmantnih razmjera, bez protivljenja iz Moskve", rekle su autorke izvještaja, Ellie Gernmayeh i Nicole Grajewski.

"Doprinos Teherana ruskim ratnim naporima učinio je ogromnu razliku u tome kako Rusija istrajava u konfliktu. Iran, koji je nekada bio drugorazreni igrač, sada je jedan od najznačajnijih saradnika u ratu u Ukrajini", rekle su one.

Iznad svega, Rusija se dosta oslanja na Iran na polju djelovanja dronovima, dok sada šalje na hiljade dronova samoubica ili dronova za nadgledanje meta ukrajinskih snaga, što je nešto na šta se osvrnuo visoki komandir Ukrajine u eseju objavljenom u Economistu.

Nepotvrđeni obavještajni izvještaji zapadnih agencija navode da bi Hezbollah mogao da dobije protivavionski sistem iz Rusije što bi dodatno dolilo ulje na vatru.

Ništa od ovoga nije prošlo neprimjećeno sa izraelske strane.

"Tokom proteklih nekoliko godina, duboko smo zabrinuti zbog onoga što Iran dostavlja Rusiji, na primjer, imamo dokaze da se iranski dronovi koriste u zločinima nad nedužnim ukrajinskim civilima, a to je odnos koji nas očigledno jako zabrinjava", rekao je Levy za RSE.

Ipak, Izrael je bio suzdržan u kritikama Rusije zbog tekuće invazije na Ukrajinu i opirao se slanju oružja ili opreme za ukrajinske snage.

Nejasno je koliko incident na dagestanskom aerodromu odražava šire društvene probleme ili negativne stavove prema Jevrejima. Ali, posljednjih godina, antisemitska retorika ruskih političara je u porastu, uključujući i samog Putina.

Prošle godine su ruske vlasti zatvorile rad Jevrejske agencije, službene izraelske organizacije koja pomaže Jevrejima u Rusiji i širom bivšeg Sovjetskog Saveza da emigriraju u Sjedinjene Države.

Neki Izraelci su ovo zatvaranje vidjeli kao kaznu zbog stava Izraela prema ratu u Ukrajini i kritika tadašnjeg premijera Yaira Lapida.

Tu je i Hamas

Palestinska militantna grupa, koju su kao terorističku označile Sjedinjene Države i Evropska unija, poslala je nekoliko delegacija u Moskvu tokom godina, kao i u danima nakon napada 7. oktobra, ali i prije toga u martu.

Sastanak u martu, kako ga je opisalo rusko ministarstvo inostranih poslova, dotakao se "nepromijenjene pozicije Rusije za pravedno rješenje palestinskog problema".

A Moskva je odbila da označi Hamas kao terorističku grupu.

Sa svoje strane, Izrael je osudio Moskvu zato što je ugostila delegaciju Hamasa, kao i za odvojenu posjetu zamjenika ministra inostranih poslova Irana.

"Približavanje Hamasu je u skladu je s istorijskih obrascem", napisali su Milan Czerny i Dan Storyev u analizi za Fondaciju Carnegie za međunarodni mir. "Tokom Hladnog rata Moskva je naoružavala i na druge načine podržavala palestinske militante, uključujući one koji su poduzimali terorističke akcije, nastavljajući čak i na vrhuncu detanta."

Ipak, kako kažu, malo je vjerovatno da će Rusija kvalitativno da podrži Hamas, osim u retorici.

"Realnost je takva da za Moskvu, kriza na Bliskom istoku je prilika da se nametnu u regiji i širem Globalnom jugu kao diplomatski partner", rekli su oni.

Nakon napada Hamasa na Izrael, Putin je u prvoj javnoj izjavi o incidentu okrivio Sjedinjene Države, navodeći kako je napad bio "živi primjer" neuspjeha politike Washingtona na Bliskom istoku.

"Mogu samo da zamislim da će se odnosi s Izraelom pogoršati, jer koliko god Rusija imala određenu dvosmislenost, ambivalentnost u svom odnosu s Izraelom u prošlosti, i željela da očuva taj odnos iz mnogo razloga. Veoma simbolična priroda ovog događaja, plus ove krize u Gazi, mislim da će se to u Moskvi vjerovatno vidjeti kao prilika koju treba iskoristiti", rekao je Lesser.

"S izraelske strane, mislim da ovo neće proći neprimjećeno", rekao je.

"Mislim da to nije bio kardinalni prekid" u rusko-izraelskim odnosima, rekla je Borshchevskaya za RSE. "Ali sigurno je došlo do napetosti s puno intenzivnijim kritikama koje su dolazile od strane ruske vlade nego u prošlosti, posebno protiv izraelskih vojnih akcija u Gazi, kao i protiv izraelskih vazdušnih napada u Siriji."

"Dakle, ono na šta treba da obratimo pažnju je to do koje mjere i kako će Rusija održati privid ravnoteže između odnosa s Izraelom i Hamasom?" rekla je ona.

Stručnjaci kažu da je šire pitanje to da li će Rusija profitirati od nemira na Bliskom istoku, na primjer, odvlačenjem pažnje od prioriteta politike Kremlja, što je rat u Ukrajini.

"Sadašnja situacija predstavlja izazove za Rusiju. Slažem se da postoje izazovi za Rusiju, ali korist je veća, rekla je Borshchevskaya. "Mislim da Rusija izvlači korist iz haosa. Oni će iskoristiti situaciju haosa za buduću eskalaciju sa Sjedinjenim Državama i generalno Zapadom, bilo direktno ili preko posrednika."

"Tako da sam sklonija da mislim da je korist veća od cijene i mogućih rizika" za Moskvu, rekla je ona.

Previranja su "neublažena pozitivna stvar sa stajališta Moskve", rekao je Lesser.

"Vrlo je malo negativnih faktora što se tiče Rusije", rekao je. "Sada, očito, ako bi sukob eskalirao u širi rat na Bliskom istoku, koji bi možda uključio Iran i Sjedinjene Države, to bi počelo otvarati pitanja koja bi mogla biti problematična čak i za Rusiju".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG