Dostupni linkovi

Čuvari papirnog Putina


Policijsko osiguravanje Putinovih plakata u Novokuznjecku
Policijsko osiguravanje Putinovih plakata u Novokuznjecku

Izbori za predsjednika Rusije održavaju se za nešto više od mjesec dana, 18. marta. Promatrači daju sigurnu prednost Vladimiru Putinu da će i po četvrti put sjesti u fotelju šefa države. No, počinje se događati i nešto na što do sada ruski predsjednik nije naviknuo. Veliki plakati s njegovom fotografijom na meti su vandala. No, i za to Kremlj ima „riješenje". Šalju policijske službenike da čuvaju plakate od „stanovništva koje je orijentirano na proteste“.

U toku je operacija bez presedana. Policijskim službenicima je naređeno 24- satno čuvanje Putinovih plakata.

Policijski narednik u zapadnom Sibiru kaže kako je njemu i kolegama naloženo da u čuvanju Putinovih plakata koriste vlastite, a ne službene automobile. Govoreći za naš radio kazao je da takav tretman nemaju plakati ostalih sedmoro kandidata koji su u utrci za mjesto šefa države.

Slična svjedočanstva stižu i iz drugih djelova Rusije.

Prošlog su tjedna dva billboarda s fotografijom Vladimira Putina u sibirskom gradu Tomsk prefarbani. Na jednom od tih plakata osvanula je mrlja crvene boje koja Putinu curi između očiju.

Bilo je brojnih sličnih događaja na plakatima koji uz fotografiju imaju slogan "Jak predsjednk, jaka Rusija".

U Sankt Peterburgu prošlog mjeseca, snimljen je neidentificirani muškarac koji na plakatu ispisuje riječ "lažljivac".

Na drugoj strani Rusije, u Vladivostoku, plakati Vladimira Putina su „napadnuti“ jajima.

Sličan događaj zbio se u gradu Orenburgu na Uralu.

Još jedan billboard oštećen je u gradu Serovu.

Kao odgovor, vlasti u gradovima širom zemlje navodno naređuju policiji da čuva sve Putinove oglasne ploče i to 24 sata dnevno.

Policija, međutim, ne želi priznati korištenje državnih resursa, pa čak ni činjenicu da se oštećuju Putinovi plakati u izbornoj kampanji.

Policijska zaštita plakata u Novokuznetsku započela je nakon što je je jedan vandal napisao "lažljivac" preko plakata.

"Što fotografirate? Putina?", pitao je policijski službenik dopisnika Radija Slobodna Evropa koji je pokušao snimiti plakat ."Molim te, nemoj fotografirati predsjednika ili naš automobil. Pokaži mi svoje fotografije."

Policijski dužnosnik je tada naredio novinaru da izbriše sve fotografije.

Policijskim službenicima je naređeno 24- satno čuvanje Putinovih plakata
Policijskim službenicima je naređeno 24- satno čuvanje Putinovih plakata

Lokalni bloger u Siktivkaru također je odbijen kada je pokušao pitati policajca zbog čega je njegov automobil parkiran pored Putinovog plakata.

Na internetskoj stranici Jakutsk 1. februara je objavljen policijski dokument koji potvrđuje angažman šest policajaca u "mjeri predostrožnosti" pod nazivom "Plakat". Policajcima je naređeno da se prijavljuju iz svojih automobila, da sve bilježe, da se koriste svjetiljkom, zviždukom, olovkom i telefonom u toku 24-satne dužnosti radi zaštite Putinovih plakata.

Policijski narednik s kojim je novinar Radio Slobodna Evropa uspio razgovarati u Kemerovu, u zapadnom Sibiru, izjavio je za operaciju Plakat: "Nitko ne voli ovaj posao, ali svi su tihi. Uznemiravanja šefova je dobar put za otkaz."

Policijski službenik, koji je zatražio anonimnost, izjavio je kako je njegova jedinica zadužena za zaštitu četiri Putinova oglasna billboarda, te da vjeruje da su drugi zaduženi za čluvanje ostalih plakata. Takvu zaštitu, kaže on, imaju samo Putinovi plakati.

"Rekli su nam da ih štitimo kako ih ne bi oštetili „prosvjedno orijentirani stanovnici", rekao je narednik. "Rekli su nam da moramo biti u blizini plakata," ali da „ možemo upaliti motore kako bi se grijali, jer ipak je hladno.“

Također je potvrdio da se od njih očekuje korištenje vlastitih automobila za ovaj posao.

On ističe da ranije tokom izbora nije bilo ovakvih operacija, te da policija nije čuvala izborne plakate.

Na pitanje hoće li glasati za Putina, odgovorio je: "Naravno da neću, neću glasati."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG