Dostupni linkovi

Naređeno gašenje izbornog sajta fokusiranog na Putinovu budućnost


Ruski predsjednik Vladimir Putin drži govor na kongresu stranke Jedinstvena Rusija u Moskvi, 24. avgust 2021.
Ruski predsjednik Vladimir Putin drži govor na kongresu stranke Jedinstvena Rusija u Moskvi, 24. avgust 2021.

Piše: Mike Eckel

Nekoliko dana prije izbora za Državnu dumu, rusko regulatorno tijelo za internet naredilo je gašenje nezavisne internet stranice čiji je cilj da pomogne biračima da saznaju nešto o kandidatima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Sajt Duma.vote podržava Mihail Hodorkovski, naftni tajkun u egzilu koji je posljednjih godina pojačao svoje kritike na račun Kremlja finansiranjem i podrškom opozicionim aktivistima i nezavisnim medijima.

Na prvi pogled, web stranica je lišena bilo kakvih otvorenih političkih poruka, odobrenja kandidata ili očiglednih anti-kremljskih signala.

"Ne ohrabrujemo vas da glasate na ovaj ili onaj način", navodi se na sajtu. "Pružamo informacije kako biste mogli napraviti informisan izbor."

Međutim, navodi sajt, cilj je pomoći biračima da identifikuju koji kandidati su izjavili da podržavaju da predsjednik Vladimir Putin ostane na funkciji i poslije 2024.

Pitanje da li će Putin ostati na funkciji nakon što mu istekne sadašnji mandata nadvija se nad izborima za Dumu 17.-19. septembra, ali i nad cijelom ruskom politikom u naredne dvije godine.

Prošle godine je Duma, odnosno donji dom parlamenta, podržala amandman na Ustav kojim su praktično uklonjena ograničenja mandata Putinu, što mu je omogućilo da se kandiduje za reizbor 2024. i 2030. godine.

Putin nije najavio hoće li nastojati da ostane na funkciji.

Ako to učini, ili ako Kremlj bude nastojao da restrukturira izvršna ovlaštenja zemlje i pronađe način da zadrži Putina kao istaknutog političkog lidera, a da ne bude predsjednik, biće mu potrebna predusretljiva Duma za pravno pokriće.

Internet stranica Duma.vote tvrdi da su amandmani kojima se uklanjaju ograničenja mandata bili neustavni.

"Neustavno produženje funkcije aktuelnog predsjednika, zbog čega je morao da ide na uništavanje Osnovnog zakona zemlje, omogućit će Putinu da ostane do 2030, ili čak do 2036. godine", navodi se na sajtu.

U zabrani sajta, internet regulator Roskomnadzor je naveo postojeći zakon koji omogućava da internet stranice, onlajn mediji, pa čak i štampani mediji budu blokirani ako se procijeni da promovišu "masovne nerede ili ekstremističke aktivnosti". Zakon također ovjašćuje regulatorno tijelo da cenzuriše informacije ili izvore za koje smatra da su nepouzdani.

Pred glasanje za Dumu, vlasti su se usredsredile na niz medijskih i informativnih izvora. Među njima su internet stranice povezane sa borcem protiv korupcije Aleksejom Navaljnim, koji se nalazi u zatvoru, a koji je predvodio inicijativu "Pametno glasanje".

Cilj te inicijative je da se ruski birači usmjere da glasaju za kandidate koji imaju najbolje šanse da pobijede kandidata iz dominantne vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

Ove godine, saveznici Navaljnog napravili su aplikaciju za lakše usmjeravanje birača.

Međutim, zvaničnici su nastojali da blokiraju sve sajtove koji promovišu inicijativu „Pametno gasanje“ i zatražili su od tehnoloških divova Epla (Apple) i Gugla (Google), kao i ruskog pretraživača Jandeks (Yandex), da uklone aplikaciju iz svoje ponude.

Zvaničnici su pokušali da blokiraju lokalne servere koji pomažu u olakšavanju kupovine aplikacija, a također su se usmjerili protiv provajdera virtuelnih privatnih mreža ili VPN-ova, čije usluge pomažu u skrivanju identiteta korisnika na mreži i u zaobilaženju ograničenja. Ove nedjelje, regulatorno tijelo za komunikacije čak je pokušalo da blokira provajdere bezbjednosti web stranica, u pokušaju da ugasi pristup aplikaciji „Pametno glasanje“.

Hodorkovski je sa svoje strane vidio kako su tužioci blokirali ili ciljali niz projekata koji se ne odnose na izbore.

U avgustu, informativni portal ”Otvoreni medij” i „MBK Media“, kao i grupa za ljudska prava pod nazivom Pravožaščita otkritki (Pravozhashchita Otkrytki), zatvoreni su nakon što je Roskomnadzor blokirao njihove sajtove. Protiv dvojice aktivista koji su trenutno ili su ranije bili na projektima povezanim s Hodorkovskim pokrenut je postupak; dok je nekoliko novinara informativnih web stranica dobilo oznaku „strani agenati" po ruskom zakonu.

"Šta još ima tu da se kaže?! Ovo je samo po sebi jasno“, kazala je Marija Logan, portparolka Hodorkovskog u mejlu za RSE. "Ako ste aktivista, nezavisni novinar ili jednostavno neko ko kritikuje način na koji Kremlj upravlja državom, imate izbor u egzilu, zatvoru ili da radite s etiketom [stranog] agenta što u praksi znači da ste špijun i izdajnik. Taktika zastrašivanja funkcioniše."

"Međutim, mnogi također pronalaze način da se prilagode ovoj veoma zahtjevnoj situaciji i nastave svoju borbu protiv odmetničkog režima", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG