Dostupni linkovi

Rusija namerava da blokira naloge Navaljnog na društvenim mrežama


Ruski opozicionar Aleksej Navaljni daje iskaz iz zatvora sudu u Moskvi, 22. jun 2021
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni daje iskaz iz zatvora sudu u Moskvi, 22. jun 2021

Ruski nadzorni organ Roskomnadzor najavio je u sredu da planira da blokira naloge na društvenim mrežama povezane sa ruskim opozicionarom Aleksejom Navaljnim, čiji su sajtovi nedavno blokirani.

Taj organ je naveo da su to nalozi "ekstremističkih organizacija" Navaljnog, koji bi trebalo da budu blokirani. Dodaje se da se u tim nalozima poziva na "ekstremističke aktivnosti i masovne nemire" i na finansijsku podršku organizacijama ruskog opozicionara.



Roskomnadzor u ponedeljak je blokirao 49 sajtova povezanih sa Navaljnim koji se nalazi u zatvoru.

Navaljni (45) se prošle godine lečio od trovanja nervnim agensom novičokom u Nemačkoj i uhapšen je u januaru po povratku u Rusiju. Trenutno izdržava zatvorsku kaznu od dve i po godine.

Njegovo zatvaranje izazvalo je napetosti u odnosima Rusije sa Zapadom koji traži njegovo oslobađanje.

Ruske vlasti preduzimaju ove mere nekoliko sedmica uoči parlamentarnih izbora u septembru, a nakon presuda iz juna prema kojima su udruženja povezana sa Navaljnim proglašene nezakonitim sa obrazloženjem da su ekstremistička.

Prema mišljenju saveznika Navaljnog, cilj najnovijih mera je sprečavanje delovanje opozicije uoči izbora u trenutku kada opada popularnost vladajuće partije Ujedinjena Rusija.

Navaljani se na prošlim izborima zalagao za strategiju "pametnog glasanja", odnosno podrške kandidatu u određenoj izbornoj jedinici koji ima najviše šansi da se suprostavi predstavniku vladajuće Ujedinjene Rusije.

Istovremeno, tužioci su zatražili u sredu da se Ljubov Sobol, pravnica zatvorene Fondacije za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog (FBK), proglasi krivom za kršenje bezbednosnih mera protiv pandemije korona virusa na uličnim protestima, te da se u naredne dve godine protiv nje uvedu razna ograničenja.

Ona je u aprilu ove godine osuđena na jednogodišnju uslovnu kaznu "popravnog rada" zbog neovlaštenog pristupa u stan jednog pripadnika sigurnosne službe.

XS
SM
MD
LG