Dostupni linkovi

MVP Rusije: Inzkova odluka ne može imati pravne posljedice


Portparol Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova
Portparol Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova

Duboko smo uznemireni grubim i apsolutno neprihvatljivim miješanjem odlazećeg Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Inzka u unutrašnja pitanja ove suverene i nezavisne evropske države, navodi se u komentaru Marije Zaharove, predstavnice Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Rusije.

Komentar je uslijedio nakon odluke Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Zaharova dalje navodi da Ruska Federacija, kao država garant Mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora, Inzkov čin doživljava kao otvoreni napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, njen ustavni poredak i punomoći organa vlasti, te da ne može imati pravne posljedice.

„Njegova takozvana „odluka“ o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u dijelu koji inkriminira „poricanje“ zločina određenih kategorija nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći u smislu Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u BiH iz 1995. godine i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor Vijeća za provođenje mira da bi se sva odgovornost prenijela na lokalne strane“, piše u saopštenju.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koristeći Bonnske ovlasti nametnuo je u petak (23. juli) dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

"Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove odluke, stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog zakona, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uslova", saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).

Prethodno su na odluku visokog predstavnika reagovali i predstavnici SAD-a i Evropske unije u BiH.

Iz Ambasade Sjedinjenih Država u BiH navode kako su negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivi i da podrivaju uzajamno povjerenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU.

"Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju. Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH početna je tačka za konkretniji razgovor i korake koje treba da poduzmu lokalni akteri u vezi sa praktičnom provedbom", navode u pisanom odgovoru iz Ambasade SAD-a u odgovoru za RSE.

"Da budemo jasni: revizionizam i poricanje genocida protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima", navodi pres-služba EU u pisanom odgovoru koji je dostavljen medijima.

Odlukom visokog predstavnika kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine predviđena je za one koji javno podstreknu na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost.

Kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kazniće se onaj ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, navodi se u odluci.

XS
SM
MD
LG