Dostupni linkovi

EU: Poricanje genocida protivno evropskim vrednostima


Zvaničnici Evropske unije (EU) su potvrdilo da su primili k znanju usvajanje zakona protiv poricanja genocida, odluku koju je doneo odlazeći visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko (Incko).

"Da budemo jasni: revizionizam i poricanje genocida protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima", navodi pres-služba EU u pisanom odgovoru koji je dostavljen medijima.

Jedan briselski portparol je naglasio da je pomirenje jedan od ključnih prioriteta koje BiH mora ispuniti da bi napredovala na svom putu ka EU.

"EU očekuje da lideri BiH deluju suvereno i poduzmu konkretne korake i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi se prevazišlo nasleđe rata", piše u izjavi.

Iz Brisela poručuju da se EU nedvosmisleno obavezala na suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Stoga, pozivaju se politički lideri zemlje da se uzdrže od upotrebe zapaljive retorike i podela, te preduzimaju bilo kakve korake koji bi mogli da podriju evropsku perspektivu zemlje.

XS
SM
MD
LG