Dostupni linkovi

Rusija i BiH: Oprobani recept za destabilizaciju


Podizanje spomenika kod Višegrada ruskim dobrovoljcima u ratu u Bosni i Hercegovini, 12. april 2017.
Podizanje spomenika kod Višegrada ruskim dobrovoljcima u ratu u Bosni i Hercegovini, 12. april 2017.

Zapadni zvaničnici, mediji i analitičari u posljednje vrijeme često upozoravaju na nastojanja Rusije da destabilizuje BiH i uspori ili zaustavi euroatlantske integracije kroz podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovoj obstruktivnoj politici te drugim diplomatskim političkim, ekonomskim i kulturnim aktivnostima.

U posljednjih sedam dana, izvještaje sa takvim upozorenjima su objavili Institut za istraživanje vanjske politike (FPRI) iz Washingtona kao i američki časopis Foreign Policy (FP), što je bila tema na Facebook stranici 'Zašto?'.

BiH se nalazi na ivici još jedne krize koja proizilazi iz problema koja je simptomatičan za ustavno uređenje koje je dogovoreno kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine, i Zapad, čini se, ne čini ništa da je zaustavi, piše Emiliy Tamkin u analizi Foreign Policyja.

Usvajanje novog izbornog zakona kojim bi se primjenila odluka ustavnog suda BiH o izboru delegata iz tri konstitutivna naroda u Doma naroda Parlamenta Federacije BiH suprotstavlja hrvatske partije, koje kažu da zakon mora osigurati da samo Hrvati mogu birati svoje predstavnik, i onih koji kažu da se iz toga krije pokušaj stvaranja trećeg, hrvatskog entiteta, piše Tamkin.

EU je pogrešno vjerovala, stoji u analizi, da će perspektiva evropske integracija voditi ka napuštanju etno-nacionalnih klijentilističkih sistema koji na vlasti održavaju moćnike kao što je Dodik pod čijim vodstvom je policija u ovom entitetu počela nabavljati hiljade pušaka a 78 nacionalističkih organizacija povezanih sa Rusijom počelo djelovati u tom dijelu BiH.

‘Nisam uopšte ubijeđen da Dodik u narednih godinu dana neće pokušati sprovesti scenario iz Transdnjestrije,’ kazao je politički analitičar Jasmin Mujanović za FP, misleći na secesionističku moldavsku oblast koju podržava Rusija, i dodaje da Dodikov plan nije otcjepljenje već ‘postepeno slabljenje države’.

Valentino Grbavac iz mostarskog Centra za društvena i politička istraživanja dodaje de je Moskva -- kao i Ankara, Beograd i Zagreb -- vrlo aktivna dok Brisel i Washington posmatraju iz drugog plana:

‘Rusija je vrlo, vrlo aktivna u ovoj zemlji, u Republici Srpskoj. Oni posjeduju kompletnu industriju nafte i plina, oni vrše treninge policijskih snaga - imaju zaista poseban interes.’

  • FPRI: BiH na ruskom mesarskom panju

Rusija aktivno podržava lokalne političke i paravojne protagoniste koji nastoje da podjele Bosnu i Hercegovinu i Kremlj sarađuje sa Dodikom da ostvari ovaj cilj, makar i nasilnim putem, piše u izvršnom sažetku izvještaja FPRI čji su autori Richard Kraemer, Reuf Bajrović i Emir Suljagić:

Naizraženija ruska intervencija je u sigurnosnom sektoru Republike Srpske, čije policijske i sigurnosne snage uz rusku podršku dobijaju opremu i treniniraju po uzoru na vojne jedinice, pišu autori u izvršnom sažetku izvještaja koji ima 16 stranica, i dodaju da je podrška predsjedniku Republike Srpske i drugima sa secesionističkim aspiracijama dio rapidne ruske ekspanzije na Balkanu u posljednje dvije godine:

‘Podržavajući secesionističke protagoniste u BiH, Rusija se nada da će uspostaviti državu-klijenta u Evropu, gdje može narušiti kredibilitet NATO-a i oslabiti Transatlantsku alijansu. Ako bude destabilizovane, BiH i susjedne zapadnobalkanske države, kao što je Srbija, biće spriječene da se dublje integrišu sa Zapadom. Izolirana i osiromašena bošnjačka država bi bila plodno tlo za regrutovanje radikalnih islamističkih grupa, što bi također moglo ugroziti Evropu.’

Rusija Zapadni Balkan smatra dijelom svoje velike strategije za preoblikovanje međunarodnog poretka i već je pokazala spremnost za korištenje nasilja putem posrednika na terenu da okupira dijelove susjednih Ukrajine i Gruzije kako bi ih spriječila da se pridruže NATO-u zbog problema sa granicama te zbog toga podržava i podjelu BiH, zaključuju autori na kraju sažetka:

‘Sjedinjene Države i NATO saveznici bi trebalo da spriječe destabilizaciju balkanskog regiona hitnim i prokativnim ponovnim angažmanom, naročito po pitanju ojačanog sigurnosnog prisustva u BiH.’

XS
SM
MD
LG