Dostupni linkovi

Koje su sankcije Rusiji do sada uvedene i kakav će uticaj imati?


Zapadne zemlje isključuju Rusiju iz SWIFT sistema plaćanja, zamrznule su imovinu nekim pojedincima i uvele zabranu putovanja, kao i zabranu korištenja njihovog vazdušnog prostora. Slika: Ambasada Rusije u Kijevu, 21. februar 2022.
Zapadne zemlje isključuju Rusiju iz SWIFT sistema plaćanja, zamrznule su imovinu nekim pojedincima i uvele zabranu putovanja, kao i zabranu korištenja njihovog vazdušnog prostora. Slika: Ambasada Rusije u Kijevu, 21. februar 2022.

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Evropa i Kanada najavile su u subotu nove sankcije Rusiji - uključujući blokiranje pristupa SWIFT sistemu za određene ruske banke. Jedna je to od najošrijih mjera uvedenih Rusiji nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu.

U nedjelju je Evropska unija najavila i tri nove mjere: slanje oružja Ukrajini, zabranu emitovanja Russia Today i Sputnika, te zabranu korištenja njihovog zračnog prostora Rusiji.

Reuters donosi pregled sankcija i njihovog efekta na rusku ekonomiju i pojedince.

Isključivanje iz SWIFT-a

EU, SAD, Velika Britanija i Kanada objavile su i da će imovina ruske centralne banke biti zamrznuta. Ova banka ima oko 630 milijardi dolara rezervi.

Washington i njegovi partneri počeli su primjenjivati ono što se naširoko smatralo jednom od najstrožijih sankcija: zabranu bankama da koriste SWIFT - korak koji će spriječiti zajmodavce da provode većinu svojih finansijskih transakcija širom svijeta i, prema izjavi, efektivno obuzdati ruski izvoz i uvoz.

Taj korak, koji će uključivati ograničenja međunarodnih rezervi centralne banke, bit će implementiran u narednim danima, navele su nacije u zajedničkoj izjavi u kojoj su također obećane daljnje akcije.

Nije bilo odmah jasno koje će ruske banke biti uklonjene iz SWIFT-a, ali Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, rekla je da će taj potez osigurati da odabrani budu "isključeni iz međunarodnog finansijskog sistema" na način koji bi “naštetio njihovoj sposobnosti globalnog poslovanja."

SWIFT koristi više od 11.000 finansijskih institucija u preko 200 zemalja.

Ruska centralna banka saopštila je da klijenti banaka pod sankcijama neće moći da koriste svoje bankovne kartice van Rusije. Također je rečeno da će biti "nemoguće" koristiti kartice koje su izdale sankcionisane banke za Google Pay ili Apple Pay.

Prošle sedmice, klijenti Sberbanke, ruske državne banke, stajali su u redu ispred filijale u Pragu kako bi podigli svoj novac nakon što je navedena kao jedna od mogućih sankcionisanih institucija.

Sberbanka je privremeno zatvorila svoje filijale u Češkoj, navodeći kao razlog zabrinutost za sigurnost svog osoblja.

Banke i finansijske kompanije

Sjedinjene Države i Britanija najavile su ograničenja koja bi, u kombinaciji s prethodnim sankcijama, zapravo izbacila veliku većinu ruskih bankarskih sredstava iz obje zemlje. Nove mete uključuju Sberbanku i VTB banku, dva najveća ruska kreditora.

Američke banke moraju prekinuti korespondentske bankarske veze - koje omogućavaju bankama da vrše međusobna plaćanja i prebacuju novac širom svijeta - s najvećim ruskim kreditorom, Sberbankom, u roku od 30 dana.

Zvaničnici u Washingtonu su se također poslužili najmoćnijim alatom za sankcionisanje, dodajući VTB, Otkritie, Novikombank i Sovcombank na listu posebno određenih državljana (SDN) – čime su ihizbacili iz američkog finansijskog sistema, zabranili trgovinu sa Amerikancima i zamrznuli njihovu imovinu u SAD.

Lideri EU dogovorili su sankcije koje ciljaju 70% ruskog bankarskog tržišta i važne državne kompanije, uključujući i odbranu.

Velike ruske banke su duboko integrisane u globalni finansijski sistem i sankcije će se osjećati daleko izvan granica Rusije.

Podaci Banke za međunarodna poravnanja pokazuju da evropski kreditori drže lavovski dio od oko 120 milijardi dolara izloženosti stranih banaka prema Rusiji.

Prema podacima ruske centralne banke, ukupan iznos imovine ruskog bankarskog sistema u inostranstvu iznosi 200,6 milijardi dolara, a obaveza 134,5 milijardi dolara, pri čemu je udio američkog dolara oko 53% u oba iznosa.

Državni dug i tržišta kapitala

Velika Britanija je objavila da će zabraniti prodaju ruskog državnog duga u Londonu. Rusija je izdala 4,1 milijardu funti državnog duga u Londonu od početka 2020.

Predstojeći paket mjera EU će "ciljati na sposobnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i finansijskim tržištima i uslugama EU, kako bi ograničili finansiranje agresivnih politika", navodi blok. Njime će se zabraniti investitorima iz EU da trguju ruskim državnim obveznicama.

Washington je u utorak najavio nova ograničenja u poslovanju s ruskim državnim dugom. Amerikancima - kojima je već zabranjeno direktno ulaganje u ruski državni dug - biće zabranjeno da ga kupuju na sekundarnom tržištu nakon 1. marta.

Čak i prije najnovijih događaja, pristup ruskim obveznicama bio je ograničen.

Sankcije SAD-a uvedene 2015. učinile su budući dug u ruskom dolaru neprikladnim za mnoge investitore i ključne indekse. U aprilu 2021., predsjednik Joe Biden zabranio je američkim investitorima da kupuju nove obveznice u ruskoj rublji zbog optužbi za miješanje Rusije u izbore u SAD.

Pojedinci

Zapadne zemlje uvele su sankcije ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu zbog invazije Ukrajine.

SAD, EU, Velika Britanija i Kanada zamrznule su imovinu predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu. Uvedena im je i zabrana putovanja. Takve kaznene mjere protiv lidera su rijetke. EU je, na primjer, uvela sankcije samo predsjednicima Sirije i Bjelorusije.

SAD su, sa svoje strane, ranije najavile mjere protiv predsjednika Venecuele Nicolasa Madura, pored sirijskog Bashara al-Assada.

Nejasno je kolika je imovina Putina i Lavrova u SAD-u, EU, Velikoj Britaniji i Kanadi i kakav će praktični uticaj imati sankcije.

Britanija je najavila sankcije za više od 100 ruskih pojedinaca i entiteta, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja Jeleni Georgievoj, predsjednici odbora Novikombanke; Pyotr Fradkovu, predsjedniku Promsvyazbanke; Denisu Bortnikovu, zamjeniku predsjednika VTB; Kirilu Šamalovu, bivšem zetu Vladimira Putina; i Yuryju Slyusaru iz United Aircrafta.

Britanija će također uvesti zakon za ograničavanje depozita koje ruski državljani mogu držati na bankovnim računima u Velikoj Britaniji. Limit će biti 66.860 dolara u britanskim bankama.

Washington je u utorak sankcionisao Fradkova i Bortnikova, kao i Vladimira Kirijenka, sina bivšeg premijera.

Dva dana kasnije ciljali su još neje pojedince uključujući Sergeja Ivanova, izvršnog direktora ruske državne kompanije za rudarenje dijamanata Alrosa; Andreya Patrusheva, koji je bio na rukovodećim pozicijama u ruskoj gasnoj kompaniji Gazprom; i Ivana Sečina, navodno zamjenika šefa odjeljenja u energetskoj kompaniji Rosnjeft.

EU je već uvela sankcije petorici ljudi koji su bili uključeni u ruske parlamentarne izbore na aneksiranom Krimu prošlog septembra i rekla da će staviti na crnu listu svih poslanika koji su glasali za priznavanje dvije regije pod kontrolom proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, zamrznuti svu imovinu koju imati u EU i zabraniti im putovanje u blok.

Energetske korporacije i Sjeverni tok 2

Sjedinjene Države i EU već imaju sankcije na ruski energetski i odbrambeni sektor, pri čemu se državna gasna kompanija Gazprom, njena naftna kompanija Gazpromnjeft i proizvođači nafte Lukoil, Rosnjeft i Surgutneftegaz suočavaju s raznim vrstama ograničenja izvoza/uvoza.

Sjeverni tok 2, nedavno završeni plinovod od Rusije do Njemačke vrijedan 11 milijardi dolara, zamrznut je. I prije nego je Njemačka zamrznula prijekat, on je čekao regulatorno odobrenje od strane EU i njemačkih vlasti. Moskva se nadala da to biti samo privremeno.

SAD su u srijedu uvele sankcije kompaniji zaduženoj za izgradnju ruskog gasovoda Sjeverni tok 2.

Tehnologija

EU je obećala da će uvesti mjere za smanjenje tehnološke pozicije Rusije u ključnim oblastima - od visokotehnoloških komponenti do vrhunskih softvera.

Američko ministarstvo trgovine saopćilo je u četvrtak da provodi izvozne kontrole koje će ozbiljno ograničiti ruski pristup poluprovodnicima, kompjuterima, telekomunikacijama, opremi za sigurnost informacija, laserima i senzorima koji su joj potrebni za održavanje vojnih sposobnosti.

Slične mjere primjenjivane su tokom Hladnog rata, kada su sankcije držale Sovjetski Savez tehnološki nazadnim i ograničavale ekonomski rast.

Osim toga, najveći proizvođači procesora Intel i AMD, obustavit će isporuke u Rusiju, što je potvrdio predstavnik Udruženja ruskih programera i proizvođača elektronike (ARPE).

Zabrana letova

Evropska unija, Velika Britanija i Kanada su zatvorile svoj zračni prostor za ruske avione.

Moskovljani o najavama novih sankcija Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Rusija je već odgovorila, zabranivši korištenje svog vazdušnog prostora avioprevoznicima iz Britanije, Bugarske i Poljske.

XS
SM
MD
LG