Dostupni linkovi

Kosovo uvelo sankcije Rusiji


Zgrada Vlae Kosova u bojama ukrajinske zastave (22. februar 2022)
Zgrada Vlae Kosova u bojama ukrajinske zastave (22. februar 2022)

Vlada Kosova je uvela sankcije Rusiji u skladu sa sankcijama koje su uvele Sjedinjene Američke Države (SAD) i zemlje Evropske unije zbog invazije na Ukrajinu, potvrdio je 25. februara premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti.

On je na sednici Vlade rekao da Kosovo uvođenjem sankcija Rusiji šalje jasnu poruku za kakvu politiku se opredelilo.

„Danas se pridružujemo našim partnerima, kao odgovor na vojnu agresiju Rusije odobrava se paket sankcija. Ova Rusija koju danas vidimo nije nova Rusija, to je i upozorenje da ne želi da bude nova Rusija. Zato odgovor zapadnog i demokratskog sveta mora biti jedinstven i odlučan”, rekao je kosovski premijer.

Ministarka spoljnih poslova Donika (Gervala) Grvala je navela da sankcije prema Rusiji obuhvataju ekonomske i finansijske mere koje su uvele zemlje članice EU i SAD. Odnose se na zamrzavanje imovine ruskih banaka i poslovanje sa njima, kao i druge mere koje se odnose na funkcionisanje ruskih preduzeća i pojedinaca.

Zvanični stav Kosova je da osuđuje vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu, kao i odluku Moskve da prizna dva regiona u istočnoj Ukrajini, Donjeck i Lugansk, kao nezavisne države. Ovi regioni su pod kontrolom ruskih separatista.

U zajedničkom saopštenju za medije, predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gjauk (Glauk) Konjufca i premijer Aljbin (Albin) Kurti, su 24. februara naveli da je napad na Ukrajinu napad na demokratske vrednosti, te da će sarađivati sa saveznicima kako bi se suprotstvaili namerama Rusije da destabilizuje region Zapadnog Balkana.

Rusija je u ranim jutarnjim časovima 24. februara izvršila invaziju na Ukrajinu nakon čega je u toj zemlji proglašeno ratno stanje.

Od početka ruske invazije, prema podacima ukrajinskih vlasti, 137 osoba je poginulo - i vojnika i civila, i više od 160 povrijeđeno.

UN procjenjuje da je oko 100.000 Ukrajinaca napustilo domove.

XS
SM
MD
LG