Dostupni linkovi

Prvi razgovor ministara odbrane SAD i Rusije od početka rata u Ukrajini


Lloyd Austin, američki ministar odbrane (lijevo) i Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane
Lloyd Austin, američki ministar odbrane (lijevo) i Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane

Ministar odbrane Sjedinjenih Država, Lloyd Austin u prvom razgovoru od početka rata u Ukrajini sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojgom pozvao je na trenutni prekid vatrenih dejstava, saopštio je Pentagon.

"Ministar Austin pozvao je na trenutni prekid vatrenih dejstava u Ukrajini i naglasio važnost održavanja linija komunikacije", stoji u saopštenju američkog ministarstva odbrane od 13. maja.

Pentagon nije ponudio više detalja o prvom direktnom kontaktu Austina i Šojgua od 18. februara, gotovo sedmicu dana prije nego što su ruske trupe preko granica iz Rusije i Bjelorusije ušle u Ukrajinu.

Invazija je naišla na ogorčen i iznenađujući otpor ukrajinske odbrane koju podržava Zapad što je izazvalo nezapamćene trgovačke, finansijske i diplomatske sankcije Rusiji.

Pentagon i britanska vojska su u svojim obavještajnim brifinzima rekli da vjeruju da su ruski vojni stratezi preuveličali moguće lokalne simpatije prema Moskvi što je dovelo do sedmica kašnjenja u postizanju vojnih ciljeva.

Ruski zvaničnici nagovijestili su kampanju za kontrolu velikih dijelova teritorije na istoku i jugu Ukrajine i da moguće pokušaju da osvoje čitavu ukrajinsku obali na Crnom moru.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG