Dostupni linkovi

SAD uvode nove sankcije Rusiji, G7 se obavezale na postepeno ukidanje uvoza ruske nafte


Oštećena zgrada u Mariupolju, 13. april
Oštećena zgrada u Mariupolju, 13. april

Grupa sedam (G7) nacija obavezala se u nedjelju na zabranu ili postepeno ukidanje uvoza ruske nafte, a Sjedinjene Države objavile su sankcije protiv rukovodstva Gazprombanke i drugih kompanija kako bi kaznile Moskvu zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Ovaj potez predstavlja najnoviji pokušaj Zapada da izvrši pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije njegove zemlje na Ukrajinu i smrtonosnih posljedica koje su uslijedile.

Američki predsjednik Joe Biden pridružio se liderima G7 na video konferenciji sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o ratu, podršci Ukrajini i dodatnim mjerama protiv Moskve, uključujući energiju.

"Obavezujemo se da ćemo postepeno ukinuti našu ovisnost o ruskoj energiji, uključujući postepeno ukidanje ili zabranu uvoza ruske nafte. Osigurat ćemo da to učinimo pravodobno i uredno", rekli su lideri G7 u zajedničkom saopštenju.

"Radit ćemo zajedno i sa našim partnerima kako bismo osigurali stabilnu i održivu globalnu opskrbu energijom i pristupačne cijene za potrošače."

G7 je forum lidera vodećih svjetskih industrijskih zemalja među kojima su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija, Sjedinjene Države.

Čelnici su se složili da svijet mora pojačati ekonomski pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina na svaki mogući način, saopštio je kasnije ured britanskog premijera Borisa Johnsona.

Johnson je rekao da "svijet mora ići dalje i brže kako bi podržao Ukrajinu", saopštio je njegov ured nakon poziva.

U međuvremenu Sjedinjene Američke Države su objavile sankcije protiv tri ruske televizijske stanice, zabranile Amerikancima pružanje računovodstvenih i konsultantskih usluga Rusima i uvele zabrane viza za 2.600 ruskih i bjeloruskih zvaničnika.

Sankcije protiv Channel One, Russia-1 i NTV zabranjuju bilo kojoj američkoj kompaniji da ih finansira oglašavanjem ili prodajom opreme.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da nove američke zabrane izdavanja viza uključuju i osoblje za koje se vjeruje da su djelovali u Buči, gradu blizu Kijeva gdje su ruske snage optužene za pogubljenje stanovnika.

Lideri G7 sastali su se putem video konferencije: na fotografiji snima iz Jelisejske palače 8. maj
Lideri G7 sastali su se putem video konferencije: na fotografiji snima iz Jelisejske palače 8. maj

Mjere uvedene protiv lidera Gazprombanke su prve koje uključuju divovskog ruskog izvoznika plina jer su Sjedinjene Države i saveznici izbjegavali da poduzmu korake koji bi mogli dovesti do prekida isporuke plina Evropi, glavnom ruskom kupcu.

"Ovo nije potpuna blokada. Ne zamrzavamo imovinu Gazprombanke niti zabranjujemo bilo kakve transakcije s Gazprombankom", rekao je novinarima visoki dužnosnik Bidenove administracije. "Ono što signaliziramo jest da Gazprombank nije sigurno utočište, pa sankcioniramo neke od njihovih najviših rukovoditelja, kako bismo stvorili zastrašujući učinak."

Ruski gas i nafta u Evropi 'potpaljuju' rat u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:47 0:00

Od kada je počela invazija Sjedinjene Države i Evropa nametnule su porazne sankcije Rusiji, ciljajući na banke, kompanije i pojedince u pokušaju da ograniče resurse koji se koriste za unapređenje rata.

Osam rukovoditelja Sberbanke, koja drži jednu trećinu ruske bankarske imovine, dodano je na najnoviji popis sankcija SAD-a. Dodana je i Moskovska industrijska banka i njenih deset podružnica.

"Zajedno, današnje aktivnosti su nastavak sistematskog i metodičnog uklanjanja Rusije iz globalnog finansijskog i ekonomskog sistema. A poruka je da neće biti sigurnog utočišta za rusku ekonomiju ako se Putinova invazija nastavi", rekao je dužnosnik.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Ničim izazvani agresivni rat" ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini donio je "sramotu za Rusiju i historijske žrtve njenog naroda", rekli su iz također u saopštenju lideri G7.

"Rusija je prekršila međunarodni poredak utemeljen na pravilima, posebno Povelju UN-a, nastalu nakon Drugog svjetskog rata da poštedi buduće generacije od pošasti rata", navodi se u izjavi, datoj dok su se lideri G7 sastali putmem video konferencije kako bi obilježili godišnjicu kraja Drugog svjetskog rata u Evropi.

"Ostajemo ujedinjeni u našoj odluci da predsjednik Putin ne smije pobijediti u ratu protiv Ukrajine", navodi se.

Putin invaziju naziva “specijalnom vojnom operacijom" za razoružavanje Ukrajine i oslobađanje od antiruskog nacionalizma kojeg potiče Zapad. Od kada je Rusija započela invaziju 24. februara hiljade ljudi je poginulo, a deset miliona Ukrajinaca i Ukrajinki je raseljeno.

Izvor: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG