Dostupni linkovi

Ukrajina uništila ruski pontonski most i vojnu opremu na istoku zemlje


Fotografija koju je objavila ukrajinska vojska 12. maja, na obalama rijeke Severski Donec u Donbasu gdje se vidi kako gori oprema ruske vojske.
Fotografija koju je objavila ukrajinska vojska 12. maja, na obalama rijeke Severski Donec u Donbasu gdje se vidi kako gori oprema ruske vojske.

Ukrajina kaže da je osujetila pokušaj ruskih snaga da pređu ključnu rijeku na istoku, što je Moskvu koštalo velikog broja vojnika i važne oklopne opreme u još jednom zastoju Kremlja u invaziji na Ukrajinu.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je 13. maja slike, kako je kazalo, oštećenog ruskog pontonskog mosta preko rijeke Siverski Donec, s nekoliko uništenih ili teško oštećenih ruskih vojnih vozila u blizini, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Britansko ministarstvo odbrane potvrdilo je u svom dnevnom obavještajnom biltenu 13. maja da su ukrajinske snage uspješno spriječile pokušaj prelaska ruskih trupa preko rijeke na istoku zemlje.

U njemu se navodi da je Rusija izgubila "značajne" elemente najmanje jedne taktičke jedinice, oko 1.000 vojnika, kao i opremu koja se koristila za brzo postavljanje pontonskih mostova, dodajući da ruske snage nisu uspjele ostvariti nikakav značajniji napredak u tom području.

"Izvošenje prelaska rijeka u spornom okruženju vrlo je rizičan manevar i govori o pritisku pod kojim su ruski zapovjednici da postignu napredak u operacijama u istočnoj Ukrajini", navodi ministarstvo u biltenu.

Ruske snage su se borile za napredovanje čak i nakon što su preusmjerile trupe iz drugih dijelova zemlje u Donbas, dodalo je ministarstvo.

Ukrajinski dužnosnici takođe su tvrdili još jedan uspjeh u Crnom moru, rekavši da su njihove snage uništile još jedan ruski bro, iako nije bilo potvrde iz Rusije.

Logistički brod Vsevolod Bobrov teško je oštećen, ali se ne smatra da je potonuo kada je pogođen dok je pokušavao isporučiti protivvazdušni sistem na Zmijski otok, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

U svojoj dnevnom brifinku od 13. maja, ukrajinska vojska navodi da su ruske snage nastavile bombardirati luku Mariupolj, gdje su zadnji ukrajinski borci skriveni u čeličani Azovstal.

Navodi da su u ruskoj vojnoj kampanji na istoku ciljana sela u blizini Donjecka, Ljmana, Bahmuta i Kurahiva.

Ukrajinski vojni zapovjednik za istočnu regiju Lugansk rekao je 13. maja da su ruske snage dan prije pucale 31 put na stambena područja, uništivši desetke domova, posebno u selima Hirske i Popasnjanska, te most u Rubizneu.

XS
SM
MD
LG