Dostupni linkovi

Rusija upozorila Ambasadu SAD i proglasila tri američke organizacije 'nepoželjnima'


Ambasadorica SAD u Rusiji Lynne Tracy, Moskva, april 2023.
Ambasadorica SAD u Rusiji Lynne Tracy, Moskva, april 2023.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je američku ambasadoricu u Moskvi Lynne Tracy, kako bi uputilo upozorenje Washingtonu da se drži podalje od ruskih unutrašnjih pitanja, uoči predsjedničkih izbora, koji će biti održani 17. marta.

Od ruskih izbora se očekuje da će trenutnom predsjedniku Vladimiru Putinu dati još jedan mandat, imajući u vidu nedostatak opozicijskih kandidata na glasačkom listiću, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ministarstvo je 7. marta izvijestilo ambasadoricu da su tri američke nevladine organizacije označene kao "nepoželjne organizacije", zahtjevajući od američke ambasade da s njima "zaustavi svaku suradnju".

Riječ je o organizacijama "American Councils for International Education", "Cultural Perspectives" i "Institute of International Education", iz kojih ističu da su angažirani na jačanju međunarodnih veza, kroz akademske i kulturne razmjene i programe, kao i da su hiljade studenata koristile njihove obrazovne programe.

Prema Zakonu, djelovanje tih organizacija bit će zabranjeno u Rusiji, a svi koji s njima surađuju mogu se suočiti s kaznama i do šest godina zatvora.

Rusko ministarstvo optužilo je te organizacije za vođenje "antiruskih programa i projekata usmjerenih na regrutiranje 'agenata' pod krinkom obrazovne i kulturne razmjene".

Ministarstvo je, također, upozorilo da će se pokušaji miješanja u unutrašnja pitanja Rusije, uključujući "subverzivne radnje i širenje dezinformacija u kontekstu izbora", oštro i odlučno suzbijati sve do protjerivanja, kao nepoželjnih, zaposlenika američke ambasade.

Iz Ambasade Sjedinjenih Država za sada nije bilo reakcije na ovakav potez Moskve, kao ni iz organizacija koje su označene kao "nepoželjne".

Ruski dužnosnici često optužuju nevladine organizacije koje podržava Zapad da pokušavaju manipulirati ruskim javnim mnijenjem, kako bi potaknuli nezadovoljstvo građana i postigli korist za vanjskopolitičke interese svojih matičnih zemalja. Zapadne vlade odbacuju te tvrdnje.

Zakon o "nepoželjnim organizacijama" usvojen je 2015, a odnosi se na nevladine organizacije i druge koji primaju sredstva iz inostranih izvora.

"Nepoželjnom" organizacijom Rusija je prošlog mjeseca proglasila i Radio Slobodna Evropa i i time je novinare i suradnike, te donatore ili one koje je intervjuirao RSE izložio kaznenim prijavama.

XS
SM
MD
LG