Dostupni linkovi

Evropska unija osuđuje proglašavanje RSE 'nepoželjnom organizacijom'


Studio ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa u Kijevu.
Studio ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa u Kijevu.

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano napisao je 21. februara na društvenoj mreži X da Evropska unija osuđuje odluku Rusije da Radio Slobodna Evropa proglasi "nepoželjnom organizacijom".

Stano je to nazvao još jednim napadom "na slobodu medija, izražavanja i pristup građana pluralizmu informacija".

"Rusija bi trebalo da ukine svoje zakone o 'nepoželjnim' i 'stranim agentima' koji se koriste za represiju i gušenje kritičnih glasova", napisao je Stano.

Rusija je 20. februara označila Radio Slobodna Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty – RFE/RL) kao "nepoželjnu organizaciju", kako se navodi u registru ruskog Ministarstva pravosuđa.

Time je Rusija novinare RFE/RL i saradnike, donatore ili one koje je intervjuisao RFE/RL izložio kaznenim prijavama.

Predsednik Radija Slobodna Evropa Stephen Capus rekao je da je ova oznaka najnoviji primer kako ruska vlada na istinito izveštavanje gleda kao na egzistencijalnu pretnju.

'Nepoželjna organizacija': Šta ova ruska oznaka znači za RSE i koje su posljedice?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Zakon o "nepoželjnim organizacijama" usvojen je 2015, a odnosi se na nevladine organizacije i druge koji primaju sredstva iz inostranih izvora.

Moskovski sud proglasio je prošlog marta bankrot poslovanja RFE/RL u Rusiji nakon što je kompanija odbila da plati višestruke kazne u ukupnom iznosu većom od milijardu rubalja (14 miliona dolara) zbog nepoštovanja takozvanog zakona o stranim agentima.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu i uvela vojnu cenzuru u martu 2022, ruski medijski regulator Roskomnadzor blokirao je internet stranice Radija Slobodna Evropa u toj zemlji.

Radio Slobodna Evropa je uređivački nezavisna medijska kompanija finansirana donacijom američkog Kongresa putem Agencije SAD-a za globalne medije.

Distribuira informacije na 27 jezika u 23 zemlje u kojima je sloboda medija ograničena ili je profesionalno novinarstvo nedovoljno razvijeno.

XS
SM
MD
LG