Dostupni linkovi

Ruska ambasada pozvala BiH da 'ne podlegne zapadnim provokacijama'


Ambasada Rusije u BiH
Ambasada Rusije u BiH

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini (BiH) pozvala je u petak, 25. februara, rukovodstvo i novinare u BiH da, kako je navedeno u saopćenju, "ne podlegnu zapadnim provokacijama i da odbiju da se automatski priključe antiruskoj kampanji".

Ambasada je u saopćenju navela da se osam godina svjedoči sistematskom kršenju "osnovnih ljudskih prava stanovnika podučja Donjeck i Lugansk", na istoku Ukrajine.

Rusija je u ranim jutarnjim satima 24. februara izvršila invaziju na Ukrajinu nakon čega je u toj zemlji proglašeno ratno stanje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, nekoliko dana prije invazije, priznao je samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

"Uprkos upornim pokušajima Rusije da se postigne pravda za rusofone građane unutar ukrajinske države, naši napori nisu imali efekta", kaže se uz ostalo u saopćenju ruske Ambasade.

Ambasada je, također, navela da je "Kijev pokazao apsolutnu nespremnost da uspostavi dijalog sa sopstvenim sugrađanima".

"Umjesto toga, ukrajinske snage sigurnosti su, kršeći set mjera za implementaciju Sporazuma iz Minska potpisanih 2015. godine, kontinuirano sprovodile masovno granatiranje naselja Donbasa, usljed čega je poginulo i povrijeđeno na hiljade civila", dodaje se u saopćenju.

Iz ambasade su ukazali na, kako tvrde, "licemjerje međunarodne zajednice, koja nije primjećivala masovna kršenja ljudskih prava Donjecku i Lugansku".

"Očigledno, za Zapad ova tema nije ništa drugo do moneta za potkusurivanje, koju oni spremno koriste u svakoj situaciji kad god treba da izvrše pritisak na protivnike", dodaje se.

"U eskalaciji sukoba nisu vidjeli ni vlastitu krivicu. Ali umjesto toga, nepromišljeno – kao i uvijek – požurili su da pronađu 'krivce' i iskoriste svoj omiljeni metod – izricanje sankcija", ističe se u saopćenju.

Također, navode da Rusija više nije mogla da trpi patnje rusofonog stanovništva u Donjecku i Lugansku.

"Bili smo bukvalno prisiljeni poduzeti aktivne korake u ime zaštite susjeda koji su nam se obratili za pomoć", kaže se u saopćenju.

Iz Ambasade Rusije su rat u Ukrajini nazvali "specijalnom vojnom operacijom, koja nipošto nije usmjerena protiv ukrajinskog naroda, kojeg je Rusija oduvijek smatrala bratskim".

"Naprotiv, zasniva se na želji da se uspostavi pravda i oslobodi Ukrajina od nacističkih osvajača koji su zaposjeli Kijev", kaže se u saopćenju.

Od početka ruske invazije, prema podacima ukrajinskih vlasti, 137 osoba je poginulo - i vojnika i civila, i više od 160 povrijeđeno.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je oko 100.000 Ukrajinaca napustilo domove.

XS
SM
MD
LG