Dostupni linkovi

Moskva pripremila kontra-sankcije, javljaju ruski mediji


Vladimir Putin pokrenuo je invaziju na Ukrajinu 24. februara

Rusija je pripremila paket kontra-sankcija i zna za slabosti Zapada, izjavila je u petak predsednica Gornjeg doma Valentina Matvijenko, a prenosi Rojters pozivajući se na rusku agenciju TASS.

Matvijenko je članica Saveta bezbednosti Rusije i učestvovala je na ovonedeljnom sastanku tog tela, na kome su visoki ruski zvaničnici govorili u prilog priznavanja separatističkih država u istočnoj Ukrajini, uoči sveobuhvatne invazije Rusije na njenog suseda, podseća Rojters.

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara, zapadne zemlje su uveče niz sankcija protiv Rusije.

Evropski savet je 24. februara odobrio nove sankcije protiv Rusije, koje obuhvataju finansijski sektor, sektor energetike i transporta, robu dvostruke namene, kao i kontrolu i finansiranje izvoza, viznu politiku i dodatne liste ruskih pojedinaca.

Kako je rekla šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, sankcije ciljaju na 70 posto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne kompanije, uključujući i sektor odbrane.

Prethodno su istog dana Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države objavile nove pakete sankcija za Rusiju koje se mahom odnose na bankarski sektor i pojedince. SAD su najavile i sankcije za Belorusiju.

Kako javljaju svetski mediji, drugog dana invazije ruske trupe su ušle u glavni grad Ukrajine Kijev, a ukrajinska vojska je pozvala sve civile na regrutaciju, bez obzira na godine starosti.

XS
SM
MD
LG