Dostupni linkovi

Međunarodni krivični sud će istražiti svaki ratni zločin u Ukrajini


Ukrajinska stambena četvrt pogođena u ruskom raketiranju, 25. februar 2022.
Ukrajinska stambena četvrt pogođena u ruskom raketiranju, 25. februar 2022.

Međunarodni krivični sud (ICC) saopštio je da pomno prati situaciju u Ukrajini.

Tužilaštvo ovog suda saopštilo je da prati razvoj događaja sa "sve većom zabrinutošću", te potvrdilo da će istražiti svaki zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin počinjen u Ukrajini.

U petak rano ujutro Rusija nastavila raketne udare u Ukrajini, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, potvrdivši izvještaje o granatiranjima koji su stigli prethodno.

Ukrajinski predsjednik je rekao da su napadi bili usmjereni i na vojne i na civilne ciljeve.

Zelenski je takođe ustvrdio da su ruske trupe zaustavljene u napredovanju u većini pravaca.

Zelenski je u obraćanju građanima i na ukrajinskom i na ruskom apelovao na Rusiju za prekid vatre.

"Rusija će morati da razgovara sa nama prije ili kasnije o tome kako da okončamo neprijateljstva i zaustavimo ovu invaziju", rekao je on.

"Što prije počne razgovor, gubici Rusije će biti manji" naveo je i dodao da će dok napadi ne prestanu Ukrajinci "braniti svoju zemlju".

On je prethodno sinoć rekao je da nema najmeru da napusti prijestonicu i da zna da je trenutno ruska meta broj jedan.

Američki sekretar Antony Blinken prehodno je jutros izjavio kako je siguran da će ruski predsjednik Vladimir Putin pokušati svrgnuti ukrajinsku vladu.

U intervjuu za mrežu ABC Blinken je rekao da je to "dio ruskog plana" napada na glavni grada Kijev i druge glavne gradove u Ukrajini, zajedno s lansiranjem višestrukih napada na zemlju sa sjeverne, istočne i južne granice.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je 24. februara rano ujutru početak vojne operacije u Ukrajini, a ubrzo je usledilo i prvo granatiranje.

Ukrajina je proglasila ratno stanje.

EU, SAD i druge zemlje odgovorile su sankcijama, dok su Sjedinjene Države i Velika Britanija zatražile pred Savetom bezbednosti UN zajedničko delovanje nakon Putinove odluke.

XS
SM
MD
LG