Dostupni linkovi

Pokazuje li Podgorica Briselu zube?


Zakonodavna vlast, odnosno parlament, smatra da nije u obavezi da ispoštuje odluke suda

Kontroverzan slučaj člana Savjeta medijskog Javnog servisa Gorana Đurovića, koga je Skupština na osnovu odluke Agencije za sprječavanje korpucije razriješila te funkcije a sud potom, nakon Đurovićeve žalbe, tu odluku stavio van snage, razotkrila je mnogo krupniji problem u Crnoj Gori, a to je odnos između grana njene vlasti.

Zakonodavna vlast, odnosno parlament, smatra da nije u obavezi da ispoštuje odluke suda, što u NVO sektoru tumače kao skandal sa dalekosežnim posljedicama, tim prije što je na primjenu odluke suda o Đuroviću, usred crnogorskog parlamenta, nedavno pozvao evropski komesar Johanes Han. Svjedoči li sve to zapravo o dubini političke krize u kojoj se Crna Gora već duže nalazi?

“Ovaj slučaj prije svega svjedoči o slabosti crnogorskih institucija. Jer, ovdje je Skupština pala na djelu. Ona se ne ponaša kao institucija, već kao isturena partijska ruka“, kaže direktorka Centra za građansko obrazovanje, politička anlitičarka Daliborka Uljarević referirajući na to što crnogorski parlament uporno odbija da ispoštuje odluku suda da Gorana Đurovića privremeno vrati na mjesto člana Savjeta RTCG, obrazlažući to stavom da odluke skupštine niko ne može da preispituje.

Ono što po mišljenju Uljarević posebno zabrinjava, jeste ćutanje vrha pravosuđa na napade koji dolaze od zakonodavne grane vlasti.

“Moje mišljenje jeste da su zvanične reakcije Skupštine Crne Gore i nekih od čelnika vladajuće Demokratske partije socijalista, koji istupaju povodom ovog pitanja skandalozne, jer one ukazuju na elementarno pravno neznanje i praktično šalju poruku da priznaju samo sud svoje partije. Time se na najgrublji način ponižava crnogorsko pravosuđe. Ovim povodom smo i saznali da oni koji sjede u Zakonodavnom domu ne poznaju Ustav Crne Gore, koji jasno, u članu 11, predviđa ograničenje vlasti Ustavom i zakonom, i propisuje da odnos vlasti počiva na ravnoteži i medjusobnoj kontroli“, navodi ona.

Posebno zabrinjava ćutanje vrha pravosuđa na napade koji dolaze od zakonodavne grane vlasti: Uljarević
Posebno zabrinjava ćutanje vrha pravosuđa na napade koji dolaze od zakonodavne grane vlasti: Uljarević

Da je parlament u obavezi da ispoštuje sudsku odluku o vraćanju Đurovića na funkciju člana Savjeta RTCG do konačne odluke suda, u petak je usred crnogorskog parlamenta jasno istakao niko drugi nego Johanes Han, evropski komesar, koji je u Crnoj Gori boravio prezentujući strategiju Brisela o proširenju Evropske Unije na Zapadni Balkan.

“Obaveza je da se prihvati ta presuda, da se ona ispoštuje. Da se presuda ispoštuje i implementira“, rekao je.

No, da pravna rašomonijada oko statusa Gorana Đurovića, koji je ispred nevladinih organizacija više godina pokrivao funkciju člana Savjeta RTCG i dalje traje, pokazuje to što bi Vijeće Osnovnog suda u Podgorici već u ponedjeljak, 12. februara, moglo da odluči po prigovoru Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa na prethodnu odluku suda da se Đurović privremeno vrati u Savjet.

Dalibor Tomović, Đurovićev advokat, koga je angažovala Akcija za ljudska prava, uz pravnu podršku MLDI, Londonske organizacije koja se bavi zaštitom novinara, ipak očekuje da će Vijeće potvrditi prvobitnu odluku suda i da će je parlament, koliko već na zasjedanju zakazanom za utorak, prihvatiti.

“Očekujem da Vijeće osnovnog suda podrži odluku svog kolege i ovu mjeru potvrdi. Tim prije što je već Vrhovni sud Crne Gore u dva slučaja do sada presudio na način da je utvrdio nadležnost osnovnog suda za postupanje u ovakvim slučajevima. Svaki državni organ je dužan da poštuje odluke suda, pa tako i Skupština Crne Gore. Zato očekujem da se već na sjednici koja je zakazana u utorak, donese odluka kojom će se obustaviti postupak imenovanja novog člana Savjeta Javnog servisa na mjesto Gorana Đurovića“, poručio je Tomović.

Obaveza je da se prihvati presuda: Johanes Han
Obaveza je da se prihvati presuda: Johanes Han

Crnogorski parlament smijenio je Gorana Đurovića sa pozicije člana najvišeg upravljačkog tijela u Televiziji Crne Gore, a na osnovu stava Agencije za sprječavanje korupcije da je Đurović bio u konfliktu interesa, pošto je istovremeno bio i direktor poljoprivrednog preduzeća koje se bavilo proizvodnjom salate. Prethodne je, po istom postupku, članstva u Savjetu razriješen reditelj Nikola Vukčević, ali je Upravni sud tu odluku poništio.

Sve to bio je povod za stavove i tumačenja kako vladajuća partija, preko institucija koje kontroliše, pokušava da vrati dominantan uticaj na uređivačku politiku u Javnom servisu, smjenom nepodobnih članova Savjeta.

Kako god, Dalborka Uljarević, čija je nevladina organizacija zajedno sa još tri uticajne NVO pozdravila odluku suda i pozvala Skupštinu da postupi po sudskom rješenju, smatra da će epilog slučaja Đurović razotkriti pravo stanje stvari u Crnoj Gori.

“Mi smo u jednoj dubokoj fazi pregovora sa Evropskom Unijom. Čitava priča sa RTCG, sa brojnim nezakonitostima koje su se dešavale u Skupštini Crne Gore, i na koje je i komesar Han diplomatski ukazao, pominjući Javni servis i probleme upravo u tom domu, mislim da ukazuju da Demokratska partija socijalista pokazuje da se njoj ne žuri u Evropsku Uniju. I da između reformi ovog društva, i onoga što znači usklađivanje sa evropskim standardima i praksama, a što vodi gubitku određenih monopola moći, ona bira da zadrži taj monopol moći. Čak i po cijenu konfrotacije sa Evropskom Unijom“, zaključuje Uljarević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG