Dostupni linkovi

Sjednica Kolegija Skupštine RS-a o Inzkovom zakonu u petak


Jedna od sesija Narodne skupštine Republike Srpske, novembar 2017. godine
Jedna od sesija Narodne skupštine Republike Srpske, novembar 2017. godine

Kolegij Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) predstavio je 27. jula izmjene Krivičnog zakona ovog entiteta i zakona kojim se odbija primjena odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, kazao je da će sjednica ovog tijela na kojoj će se raspravljati o navedenim zakonima biti održana 30. jula, da se o njima ne očekuje opširna rasprava, te da će biti zatvorena za javnost.

“Lideri u Srpskoj neće se povući. Sjednica u petak pokazaće jedinstvo i u Parlamentu Srpske. Usaglašeno je i ono što stoji u zaključcima. Zvaničnih sastanaka sa novim visokim predstavnikom neće biti,” rekao je Čubrilović.

Predstavnici iz RS su 26. jula odlučili da neće učestvovati u radu i odlučivanju Parlamenta, Vijeća ministara i Predsjedništvu BiH zbog odluke Valentina Inzka da nametne izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se sprečava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Shodno tome, bojkotovali su sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, 27. jula, na kojoj se trebalo raspravljati o budžetu institucija BiH za 2021.godinu, koje su cijelu godinu na privremenom finansiranju.

“Na toj sjednici trebao je da bude usvojen budžet, ali nije. Hoće li sad neko nametnuti i budžet?” upitao je Čubrilović.

Prošireni Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odlučio je da zbog nedolaska zastupnika iz RS sjednicu zakazanu za utorak, otkaže.

Naredna će biti održana početkom septembra, kazao je nakon sjednice Kolegija novinarima zastupnik Naše stranke Predrag Kojović.

Prije odluke o blokadi državnih institucija, član Predsjedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socialdemokrata (SNSD) u RS-u Milorad Dodik najavio je disoluciju BiH i pokrenuo peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju izmjena Krivičnog zakona, koje je nametnuo INzko, a kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Dodikova peticija i peticija protiv Dodika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Novoimenovani visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Cristian Schmidt, preuzima dužnost od Valentina Inzka 1. avgusta.

XS
SM
MD
LG