Dostupni linkovi

Antivladin protest u Banjaluci: 'Ovo je tek početak'


Sa protesta u Banjaluci, koje je organizovalo i udruženja građana „Restart Srpska“ zatražena je ostavka Vlade Republike Srpske.

Nekoliko stotina građana, po kišovitom vremenu okupilo se na Trgu Krajine u centru Banjaluke kako bi izrazilo nezadovoljstvo ponašanjem aktuelne vlasti, koja nije ni odgovorila na peticiju kojom je zatraženo da se ograniči cijena za kupovinu službenih automobila na 50 hiljada KM.

Peticiju je potpisalo šest i po hiljada građana.

Predsjednik Restarta Stefan Blagić izjavio je da s obzirom na to da Vlada nije reagovala na sve dosadašnje zahtjeve građana, jedino što je preostalo je da se traži smjena Vlade Željke Cvijanović.

„Ni mi, ni vi ovdje nismo došli samo zbog sebe, već smo to dužni svojim potomcima. Dok četrdeset posto građana RS ne mogu ni tri puta dnevno da jedu, ova vlast se bahati i kupuje automobile od 120 hiljada KM. Kada ćete da pomognete svom narodu, a ne svom dupetu. Vi ste izabrani od strane naroda. Nećete vi gospodariti narodom, narod će gospodariti vama. Ovo je tek početak. Ako ne ispunite naše zahtjeve svaki put će nas biti sve više i više“, poručio je Blagić.

Podršku protestima dao je i veliki broj mladih opozicionih političare u banjalučkoj gradskoj skupštini.

"Da li je normalno da mi svoju dijecu liječimo SMS porukama, da nam se škole raspadaju a da oni svoje sjedalne mišiće vozaju u sportskim autima od 120 hiljada KM", upitao je Saša Lazić, odbornik opozicionog Narodnog demokratskog pokreta.

"Mi nismo ovdje došli da protestujemo zato što nekoga mrzimo već protiv bahatih političara i pojedinaca koji nas vode ka propasti. To su isti oni koji tjeraju našu djecu da bježe odavde u inostranstvo, iako svi znamo da bez mladosti nema budućnosti. Nemamo mi više vremena za čekanje. Moramo stvoriti ambijent u kojem svi mogu ovdje normalno da žive, a ne samo ovi na vlasti i njihove porodice. Nećemo više pričati nego ćemo raditi na rušenju ovog režima. Dosta je bilo straha", istakao je Aleksandar Petković, odbornik SDS u skupštini grada.

Predsjednik Savjeta mladih PDP-a Nikola Dronjak, trenutno nezaposleni ljekar koji je prije nekoliko godina predvodio i studentske proteste u Banjaluci, podsjetio je da se tada uzvikivalo „Mile lopove“, a sada kaže treba jasno reči „Mile, odlazi!“. (Mile je nadimak za Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i RS op.a.).

Iako je ovaj skup trebao da se održi pod maskama sa likom ministra prosvjete RS Dane Maleševića, koji nije odustao od kupovine audio vrijednog oko 120 hiljada KM, maske su učesnicima podijeljene tek na kraju, a većina ih je bačena na zemlju. Maske su trebale da razbiju strah svih onih koji se boje pojaviti na protestima. Protest je završen mirno šetnjom kroz grad do zagrad vlade RS.

Poziv na pobunu pod maskama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG