Dostupni linkovi

'Pitajmo svakog ministra šta je vozio prije'


Od entitetske Vlade se traži da odustane od nabavke skupih limuzina: Predstavnici udruženja "ReStart Srpska"
Od entitetske Vlade se traži da odustane od nabavke skupih limuzina: Predstavnici udruženja "ReStart Srpska"

Predstavnici pokreta „ReStart Srpska" počeli su prikupljanje potpisa građana koji smatraju da nabavku službenih automobila koji se kupuju novcem iz budžeta treba ograničiti na iznos od 25.000 evra plus PDV. Još nisu dobili dozvolu od policije za postavljanje štanda na Trgu Krajine, pa prikupljanje potpisa ide iz ruke u ruku. Rok za dobijanje dozvole ističe u petak 18. avgusta.

U Udruženju „ReStart Srpska“ kažu da očekuju da će zvanično prikupljanje potpisa početi već sredinom ove sedmice čim dobiju dozvolu od policije da mogu postaviti štandove za peticiju. Štandovi će biti postavljeni širom Republike Srpske, a od entitetske Vlade se traži da odustane od nabavke skupih limuzina. Zahtijeva se i smjena ministra prosvjete i kulture Dane Maleševića zbog kupovine skupocjenog audija, te se traži i nabavka udžbenika za djecu sa posebnim potrebama.

„Peticiju ćemo potpisivati najvjerovatnije do kraja mjeseca i potpisivaćemo je, ne samo u Banjaluci, već i u drugim gradovima gdje imamo naše ogranke i ljude koji su zauinteresovani da se ovi zahtjevi ispune. Zaista mislim da ima puno ljudi takvih i da ljudima generalno smeta ovakav način trošenja budžetskih sredstava, bez obzira što je 'sve po zakonu'“, ističe predstavnik „ReStart Srpske“ Mirkan Komljenović.

Protest "Zatvori škole, pa kupi audi" u Banjoj Luci
Protest "Zatvori škole, pa kupi audi" u Banjoj Luci

Peticija je samo nastavak onoga što se moglo čuti na protestima održanim 8. avgusta u banjalučkom parku "Mladen Stojanović" pod nazivom „Zatvori škole, kupi audi“. Tada je nekoliko stotina građana iskazalo svoj bijes zbog kupovine audija vrijednog 115 hiljada maraka za vožnju ministra prosvjete i kulture RS Dane Maleševića. Javnost je saznala za kupovinu audija sa "sportski profilisanim sjedištima" samo nekoliko dana nakon što je Malešević objavio da se u Republici Srpskoj gasi 15 škola i 63 područna odjeljenja zbog manjka djece . U međuvremenu su, u toku avgusta, i za Ministarstvo trgovine i turizma RS nabavljena dva vozila vrijedna oko 90 hiljada maraka. A za isto ministarstvo su u junu takođe kupljena dva vozila vrijednosti preko 100 hiljada maraka

„Robne rezerve su otišle u stečaj, dakle RS više nema rezervi robe i šta će se desiti ako sutra bude zemljotres ili poplava, hoće li narod jesti te njihove automobile?“, pita lider „Restart Srspka“ Stefan Blagić.

Aktivnosti ReStarta podržava i grupa mladih odbornika iz parlamenta Grada Banjaluka. Jedan od njih, Draško Stanivuković kaže da se godišnje na automobile u Bosni i Hercegovini potroše milioni maraka koji se mogu uštediti racionalnijim ponašanjem. Ističe i da se zahtjevi za prestanak kupovine skupocjenih limuzina praktično odnose na cijelu BiH.

„Na automobilima, dodatnim vozačima, pa na automobilima iz pratnje, a vi znate da uz skupi automobil dođe isto skupi automobil u pratnji koji prati taj, na skupim gumama za te skupe automobile, mogli bi se uštedjeti milioni maraka racionalnijom potrošnjom. Ti milioni, ako bi bili uloženi u škole, u vrtiće, u školska dvorišta i dječija igrališta, dali bi mnogo uređenije lokalne zajednice. Ne bismo imali muzej koji prokišnjava, ne bismo imali Banski dvor u ovakvom stanju koji je kulturna baština cijele BiH, a ne samo RS. Na svakom automobili bi mogli uštediti barem polu, a višak da se vrati narodu gdje pripada. Pitajmo svakog ministra šta je vozio prije rada u ministarstvu. Pa jel on dolazi na posao? Nek dođe privatnim autom. A on dolazi službenim, pa vozač vozi službeni auto kući svojoj, znate li koliko se tu goriva uspe, koliko se tu guma potroši?! Za četiri godine mandata znate li vi koliko se tu miliona potroši?? A zamislite kad bismo uštedili barem pola tih sredstava, pa dići nivo zdravstva ili prosvjete...“, kaže Draško Stanivuković.

ReStartov performans pred proteste u Banjoj Luci
ReStartov performans pred proteste u Banjoj Luci

I humanitarna organizaciija „Budi drugačiji“ priključila se aktivnostima, a očekuje se podrška i još nekolicine organizacija koje okupljaju socijalno ugrožene kategorije.

„Učestvovao sam u mnogo humanitarnih akcija i znam koliko je teško da se skupi npr, 500 KM, a kamoli 1000 ili više desetina hiljada, i mislim da nije u redu da se izražava bahatost na taj način kupovinom limuzina a da mi moramo skupljati po marku za bolesnu djecu i bolesne ljude“, rekao je predstavnik „Budi drugačiji“ Nebojša Drinić.

Plan je da se peticijom skuppljeni potpisi do kraja mjeseca upute u Vladu RS, a ako tako izražen građanski stav bude ignorisan, u Restartu najavlju nove proteste

„Ono što tražimo od vlasti u Republici Srpskoj, tražimo i od predstavnika RS u institucijama BiH, i u tim zahtjevima nećemo odustati, niti će nas išta pokolebati. Sa akcijama nećemo stati sve dok s bahaćenjem ne prestanu oni koji nam se smiju i potcjenjuju naše zahtjeve, a pri tom, troše naš i novac građana Republike Srpske“, poručuju su iz ReStarta.

U toj organiziaciji navode da su zbog svojih aktivnosti izloženi i pritiscima,a da je Draško Stanivuković doživio i prijetnje. Stanivuković je prije par dana održao press konferenciju i zaustavnoj traci na jednoj od glavnih cesta uz zgradu Vlade RS zbog čega mu je na vrata porodične kuće zakucalo čak 12 policajaca kako bi mu uručili prekršajnu kaznu od 40 KM.

Predstavnici vlasti u RS do sada nisu poztivno odgovorili na zahtjeve. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čak je izjavio da je ministru prosvjete i kulture Republike Srpske Dani Maleševiću potreban novi službeni automobil. i da "neće ići u tačkama kako to smatra opozicija u Republici Srpskoj".

"Kada oni obezbijede da se ministar inostranih poslova BiH, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i njihovi ministri budu vozili u tačkama i na biciklu, onda će se i oni (ministri Srpske) voziti u tome", rekao je Dodik komentarišući proteste građana.

Komentar o tačkama uslijedio je i nakon što su predstavnici ReStarta, 7. avgusta ispred zgrade Vlade RS parkirali tačke, bicikl i stari opel kadet poručujući ministrima, a posebno Dani Maleševiću da je to vozni park koji su zaslužili, s obzirom na ostvarene rezultate rada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG