Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zatvori škole, pa kupi audi


Demonstranti su tražili da ministar Dane Malešević podnese ostavku

Protestnom šetnjom do zgrade Vlade RS u Banjaluci, par stotina građana iskazalo je nezadovoljstvo zbog načina na koji se troše budžetska sredstva u tom entitetu.

U jednom momentu učesnici protesta su i sjeli na cestu ispod ministarskih kabineta i uzvikivali “Lopovi, lopovi”, “Dole uhljebi”, a nošeni su transparenti na kojima su ismijavani funkcioneri koji za narodne pare kupuju crne skupocjene limuzine.

Okupljanje je počelo u parku "Mladen Stojanović"
Okupljanje je počelo u parku "Mladen Stojanović"

Povod protestima je bila nabavka skupocjenog audija sa sportskim sjedištima, vrijednog 115 hiljada maraka (nešto manje od 60 hiljada evra), za potrebe ministra prosvjete i kulture RS Dane Maleševića. Bunt je dodatno podgrijan time što je audi nabavljen neposredno nakon što je Malešević objavio da zatvara 15 osnovnih škola i 63 područna odjeljenja u tom bh. entitetu.

Protest su organizovali predstavnici udruženja “ReStart Srpska” uz podršku nekoliko odbornika Skupštine Grada Banjaluka.

„Tražimo da ministar Malešević podnese ostavku, da se ograniči trošenje narodnog novca na skupocjene automobile (maksimum do 50 000 KM), uvođenje reda i vladavinu prava, a ne pojedinaca u navedenom ministarstvu, te veća izdvajanja za kulturu u Republici Srpskoj“, rekao je predsjednik tog Udruženja Stefan Blagić, dodavši da će se protesti ponavljati sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

A završen je ispred zgrade Vlade RS
A završen je ispred zgrade Vlade RS

Na prvi pogled na protestima je bilo malo ljudi, ali mora se primijetiti da je najviše građana došlo samoinicijativno. Bilo je tu i mladih ljudi, i penzionera, nezaposlenih radnika i osoba sa invaliditetom.

Dan pred proteste, organizovan je performans ispred zgrade Vlade RS u kojem su simbolično na parkingu parkirane tačke, bicikl i opel kadet star više od 30 godina. Poručeno je da je to vozni park koji ministar Malešević zaslužuje s obzirom na rezultate rada.

  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik RSE iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG