Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kineski jezik je sve popularniji u Republici Srpskoj


Osnovci drže uvjerenja o osnovnom poznavanju kineskog jezika.

Kineski jezik je sve popularniji u Republici Srpskoj (RS) te će biti uvršten i u nastavne školske programe. Vlada ovog bosanskohercegovačkog entiteta je 13. juna usvojila Informaciju o uvođenju kineskog jezika u škole u RS-u.

"S obzirom na to da postoje pozitivna iskustva iz škola u kojima je kineski jezik uveden kao fakultativna nastava i veliki interes učenika za izučavanje kineskog jezika, Ministarstvo prosvjete i kulture je mišljenja da saradnju treba proširiti i omogućiti dolazak nastavnika kineskog jezika u RS-u", navodi se u saopštenju Vlade.

U skladu sa ovlastima Vlade, ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić i ambasador Kine u Bosni i Hercegovini Đi Ping potpisali su 14. juna u Banjaluci sporazum o obezbjeđivanju nastavnika kineskog jezika.

"Posljednjih godina ojačana je ekonomska saradnja BiH i Kine i zato nam treba više studenata koji znaju kineski jezik. To je jedan od glavnih razlog za uvođenje kineskog jezika u školama, a time jačamo i našu kulturnu razmjenu, istakao je kineski ambasador u BiH, Đi Ping.

Sporazumom se obavezuje Sjedište Konfučijevih instituta Narodne Republike Kine u Pekingu, da obezbijedi nastavnike kineskog jezika za Republiku Srpsku, s ciljem da podrži realizaciju fakultativne nastave kineskog jezika.

Kineski jezik se izučava, prema nastavnom programu za izučavanje kineskog jezika, koje je donijelo Ministarstvo prosvjete, na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda.

Ministrica Natalija Trivić istakla je da potpuno finansiranje ovog programa ide iz Narodne Republike Kine preko Konfučijevog instituta, koji djeluje i na dva javna univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

"RS daje samo prostor dok će opremanje učionica i predavački kadar doći iz Kine i to se već očekuje u narednoj školskoj godini. Kroz pilot projekat mi smo ovo počeli, a od sljedeće godine to će biti i zvanično. Ukoliko se bude ukazala potreba i u drugim školama i u drugim gradovima, mi ćemo raditi po istom principu", kazala je Trivić.

Ambasador Đi Ping i ministrica Natalija Trivić nakon potpisivanja ugovora
Ambasador Đi Ping i ministrica Natalija Trivić nakon potpisivanja ugovora

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, kineski jezik u školama ovog bh. entiteta pilot projektom bilo je obuhvaćeno oko 400 osnovaca u četiri osnovne škole (u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Doboju i Šamcu) i 60 srednjoškolaca (banjalučke Gimnazije). Od naredne godine planira se uvođenje kineskog jezika i u srednjoškolskom centru u Foči.

Među onima koji su naučili osnove kineskog jezika našlo se i više od 40 učenika banjalučke Osnovne škole (OŠ) "Vuk Stefanović Karadžić", koji su 14. juna dobili i diplome.

"Ponosni smo na činjenicu da smo prva osnovna škola u Banjaluci, koja je svojim đacima ponudila priliku da se upoznaju sa osnovama kineskog jezika i pisma. Smatramo da je to za naše učenike jedno veliko kulturološko i obrazovno bogatstvo, jer na ovaj način imaju priliku da razviju interesovanje i zavole jezik kojim govori preko milijardu ljudi širom svijeta i koji je drugi po važnosti u svjetskoj ekonomiji", izjavila je Tatjana Vilendečić, direktorica OŠ "Vuk Stefanović Karadžić".

Ona je istakla da će i u narednoj školskoj godini učenici uzrasta od četvrtog do devetog razreda nastaviti sa učenjem kineskog jezika te da se postojećoj grupi mogu priključiti i novi polaznici.

Ljiljana Stević, direktorica Konfučijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, izrazila je zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom i velikim interesovanjem učenika u ovoj školi za učenjem kineskog jezika i upoznavanjem sa kulturom Narodne Republike Kine.

"Drago mi je da je direktorica OŠ 'Vuk Stefanović Karadžić' prepoznala značaj i prednosti poznavanja kineskog jezika i kulture i da je učenicima ove škole omogućila da kineski jezik počnu učiti već od ranog uzrasta", izjavila je Ljiljana Stević.

Navela je i da će se Konfučijev institut Univerziteta u Banjaluci rado odazvati, i u skladu sa svojim mogućnostima, u drugim školama organizovati fakultativne kurseve kineskog jezika.

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG