Dostupni linkovi

Rompej u Prištini: Veliki korak Kosova ka EU


Herman van Rompej i Hashim Thaci u Prištini, 1. jul 2013.
Herman van Rompej i Hashim Thaci u Prištini, 1. jul 2013.
Kosovo je poduzelo veliki korak na putu ka evropskom putu, izjavio je u ponedeljak u Prištini predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, nakon sastanka sa kosovskim premijerom, Hashimom Thacijem.

Rompej je dodao da je Kosovo naporno radilo da ispuni očekivanja evropskih vlada i institucija, dodajući da je uspeh dijaloga Prištine i Beograda od izuzetne važnosti na tom putu.

„To je bila neophodna osnova koju sada možete graditi. Bez toga, ja ne bih bio danas ovde. Svesni smo da su dostignuća bila moguća samo zahvaljujući naporima obe strane. Zahvalan sam rukovodstvu Kosova i Srbije na njihovoj posvećenosti dijalogu, i na fer i konstruktivnom duhu. Sada morate osigurati da se sporazum sprovede“, poručio je predsednik Evropskog saveta, Rompej.

On je takođe kazao da će predstojeći početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju omogućiti Kosovu da uspostavi politički dijalog sa EU, i da napreduje u reformama u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije, u oblastima slobode, bezbednosti i ekonomije.

„Sporazum će učvrstiti Kosovo u procesima EU integracije“, kazao je Rompej, dodajući i da će Kosovarima biti ukinute vize ukoliko Kosovo nastavi sa radom na viznom vodiču.

Premijer Kosova, Hashim Thaci, dao je obećanje da će Kosovo ispuniti sve uslove u rekordnom roku kako bi Kosovari što pre mogli slobodno da se kreću u zemljama EU.

„Obećao sam predsedniku Rompeju da će Kosovo svim svojim angažovanjem ispuniti sve kriterijume i evropske standarde u rekordnom roku, kako bismo išli napred u pravcu evropske budućnosti“, kazao je kosovski premijer.

On je takođe obećao nastavak dijaloga sa Srbijom kao i sprovođenje postignutih sporazuma.

Predsednik Evropskog saveta, Rompej, doputovao je u Prištinu nakon posete Beogradu. On se tokom boravka na Kosovu sastao i sa predsednicom Kosova, Atifetom Jahjaga i predsednikom Skupštine, Jakupom Krasniqijem.

Vlada Kosova spremna za pregovore

Istog dana kada je Srbija dobila zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u EU, Kosovu je omogućen početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i Pridruživanju sa EU.

Ovaj sporazum je prvi ugovorni sporazum sa EU i reguliše prava i obaveze zemlje koja je otpočela proces pridruživanja Evropskoj uniji.

U Vladi Kosova rekli su da pokretanje pregovora o SSP-u predstavlja zaslugu svih institucija Kosova, kao i celokupnog političkog spektra.
Vlora Citaku
Vlora Citaku

Ministarka za evropske integracije, Vlora Citaku, tim povodom je izjavila da Kosovu predstoji nova era, te da ovaj sporazum pruža jasnu perspektivu ka potpunom članstvu Kosova u EU.

„Putem ovog sporazuma, obe strane će se obavezati: sa jedne strane naša zemlja će se angažovati na još dubljim i značajnim reformama, a s druge će EU ponuditi realnu mogućnost za članstvo. Takođe, ovaj sporazum predstavalja zakonski okvir koji pruža stabilnost za investitore i kao takav stvara zdravu osnovu za strana direktna ulaganja i otvaranje radnih mesta“, kazala je ona.

Ona je dodala da je Vlada Kosova spremna da o ovom sporazumu pregovara u kratkom vremenskom periodu, te da će se rukovoditi principima opšteg društvenog interesa za ubrzanje evropske agende i ekonomskih interesa kako bi se zaštitila domaća privreda.

„Otvaranje pregovara zatiče Vladu Republike Kosovo pripremljenu. U decembru prethodne godine usvojen je Akcioni Plan o SSP. U februaru smo pripremili pregovaračku strukturu i već nekoliko meseci se nalazimo u intenzivnoj fazi podizanja kapaciteta državnih institucija. Ispunjeni su kratkoročni kriterijumi iz oblasti vladavine prava, javne administracije, trgovinskih pitanja i zaštite zajednice manjine“, kazala je Citaku, naglašavajući da pokretanje pregovora sa EU nije poklon Kosovu već rezultat i zasluga ispunjenja strogih kriterijuma.

Stručnjak za evropske integracije, Shenoll Muharremi, kaže da su početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji, kao i ranije pokrenuti dijalog o liberalizaciji viza, najveći uspesi Kosova na putu evrointegracija. On međutim skreće pažnju da Vlada Kosova treba ozbiljnije da radi na sprovođenju reforma.

„Sve dok se evropske reforme ne koriste kao model za razvoj Kosova, za otvaranje radnih mesta, za stvaranje boljih uslova za poslovanje, mi nemamo direktne koristi od ovog procesa. Tako da je poslednji trenutak da se Vlada Kosova uozbilji u pokretanju glavnih reformi, počevši od izbornih, vladavine prava, javne administracije, zapošljavanja i ekonomije i dr.“, kazao je Muharremi.
XS
SM
MD
LG