Dostupni linkovi

Makedonija i EU: U zastoju zbog spora sa Grčkom


Jedan od grafita u Skoplju
Jedan od grafita u Skoplju
Makedonska vlada nije spremna za iznalaženje kompromisnog rešenja u sporu sa Grčkom oko imena zemlje i zato će evrointegracije Makedonije i dalje biti u zastoju, reakcije su i predviđanja analitičara posle samita Evropske unije, gde je Makedonija ponovo ostala praznih ruku, za razliku od ostalih zemalja u regionu.

Bivši ambasador Makedonije u NATO-u Nano Ruzhin kaže da vlada nije jedinstvena po ovom pitanju, jer se partija Albanaca, Demokratska unija za integraciju, zalaže za njegovo rešenje, za razliku od tvrdog stava VMRO DPMNE. On dodaje da se postavlja pitanje da li premijer Nikola Gruevski uopšte želi da Makedonija uđe u EU i NATO.

"Znamo da kada su ga pitali, kada je bila dilema da li da nađe kompromis o imenu, on je rekao da ne želi da nađe kompromis, jer neće da plati cenu za to. Zato sam ja veliki skeptik o tome da li je ova vlada sposobna, da li ima hrabrosti da nađe taj kompromis", kazao je Ruzhin.

I politički analitičar Ismet Ramadani, potpredsednik Evroatlantskog saveta Makedonije, smatra da vlada nema kapaciteta za iznalaženje kompromisnog rešenja, jer je ušla u jednu političku i diplomatsku bitku sa Grčkom nervoznim vokabularom.

"Tako da, u ovakvoj situaciji i posle svih izjava koje dolaze iz Grčke i odavde, ne ostaje mnogo prostora za nalaženje kompromisa. Jedino ako bude nekog pritiska iz međunarodne zajednice", kaže Ramadani.

Ruzhin ističe da Makedonija ulazi u neizvesni period u evropskoj agendi, jer sve zemlje u susedstvu koje su pre nekoliko godina nazadovale, sada ostvaruju napredak prema Evropskoj uniji. Makedonija je ranije bila u centru pažnje svih napora Unije, za razliku od trenutnih zbivanja, kada postaje nezanimljiva i zapostavljena.

"Ulazi se u odlučujućih 6 meseci. Ukoliko se ništa ne reši, onda Makedonija zaista mnogo rizikuje. Ionako je izgubila nekoliko godina, ali sada je rizik da se ne izgubi i decenija".

Ramadani kaze da se tražene reforme mogu sprovesti, ali da će evroatlantske integracije zemlje i dalje biti blokirane zbog problema sa imenom.

"Ne vidim, na žalost, neku situaciju koja bi bila optimističnija, osim ako se pod nekim pritiskom ide na široku vladu, pa zatim na prevremene izbore, jer nam sada predstoji i druga politička bitka između partnera u vladi, gde se stanje oko imena i evroatlantskih integracija komplikuje", zaključuje Ramadani.

Ruzhin porucuje da srpski primer pokazuje da ovakva pitanja mogu rešiti samo nacionalističke vlade i zato bi Gruevski, koji kontroliše takve glasače, mogao biti taj koji može rešiti spor sa Grčkom.

I dok je za vladajuću VMRO DPMNE grčka nepopustljivost jedini razlog za neuspeh u evrointegracijama, lider opozicionih Socijaldemokrata Zoran Zaev smatra da je Makedonija zahvaljujući konceptu premijera, od lidera postala najveći balkanski gubitnik.
XS
SM
MD
LG