Dostupni linkovi

Zanemarena tema stradanja Roma u vrijeme NDH


Na poimeničnom popisu žrtava Jasenovca (na fotografiji) pronađeno je 16.164 Roma

Uvijek kažem da nije bitno je li stotinu više ili tisuću manje kada se govori o broju stradalih, već je važno da je ono što se u vrijeme Drugog svjetskog rata dogodilo Romima na području Nezavisne države Hrvatske (NDH) bio genocid, a romska zajednica demografski gotovo uništena, kaže Daniel Vojak, jedan od urednika i autora zbornika radova o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu, s naglaskom na stradanje Roma na prostoru kvislinške NDH.

Zbog toga što se tu temu zanemarivalo svugdje u Europi iza 1945. godine, pa tako i u socijalističkoj Jugoslaviji, nikada neće biti moguće saznati točan broj stradalih Roma, rečeno je na promociji zbornika u četvrtak, 6. veljače, u Zagrebu.

Jedna od recenzentica zbornika, Ljiljana Dobrovšak iz Instituta Ivo Pilar prenijela je rezultate istraživanja jasenovačkog kustosa Đorđa Mihovilovića o Romima među 83.811 imena na poimeničnom popisu žrtava jasenovačkog logora, što ga je izradila Javna ustanova Spomen-područje (JUSP) Jasenovac.

"Na poimeničnom popisu žrtava Jasenovca pronađeno je 16.164 Roma - 8.514 muškaraca i 7.650 žena. Od ukupnog broja 10.561 osoba bila je starija od 14 godina, dok je njih 5.603 bilo mlađe od 14 godina, dakle bili su djeca. Djeca čine 34,66 posto ukupnog broja Roma stradalih u Jasenovcu i to govori kakvo je to brutalno vrijeme bilo", kaže Ljiljana Dobrovšak.

Zanemarena tema

Iako su rasni zakoni protiv Židova i Roma doneseni niti mjesec dana nakon uspostave NDH u proljeće 1941. godine, naredba za prikupljanje Roma i njihovo odvoženje u logore stiže u svibnju 1942. Većina njih dovezena je u Jasenovac i par kilometara udaljeno mjesto Ušticu, gdje je uspostavljen posebni logor za Rome.

Jasenovac, sjećanje s rizikom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:53 0:00

Nakon oslobođenja to je mjesto prepoznato kao mjesto masovnih zločina i tamo je pronađena 21 masovna grobnica. Od sedamdesetih se i za taj lokalitet nazvan "Romsko groblje" brine JUSP Jasenovac, a od 2012. se tamo svakog kolovoza tamo održavaju i komemoracije.

"U aktualnom stalnom postavu Memorijalnog muzeja u Jasenovcu tema stradanja Roma je pomalo zanemarena, jer ima svega nekoliko fotografija i dokumenata", kaže za radio Slobodna Europa (RSE) ravnatelj Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković.

"Nije na pravi način prezentirana, s obzirom na razinu stradanja romske zajednice za vrijeme Drugog svjetskog rata. Postoji i jedno svjedočanstvo preživjelog zatočenika Nadira Dedića koje se može vidjeti u Memorijalnom muzeju, međutim kao što je na neki način ta tema kroz sve ove godine bila marginalizirana u društvu, na neki način ispalo je tako marginalizirana i u samom postavu", konstatira Pejaković.

Navodi kako je pred četiri godine u JUSP Jasenovac pripremljena izložba koja se bavila točno tom tematikom – stradanjem Roma u jasenovačkom logoru, te dodaje:

"Mi znamo da je to nešto na što će trebati obratiti više pažnje i posvetiti više prostora u nekom novom muzejskom postavu kada se bude pripremao."

Brojna neodgovorena pitanja

Simpozij održan pred dvije godine i aktualno predstavljanje zbornika radova sa tog simpozija dali su doktoru Vojaku argumente da zaključi kako tema genocida nad Romima nije više potpuno, već sada ipak tek djelomično zaboravljena tema. U kojem smjeru treba istraživati dalje da se sa nje do kraja skine veo zaborava?

"Nedostaje nam grupa znanstvenika koji će se aktivno i kontinuirano tom tematikom baviti bar nekoliko godina. Imamo i dalje brojna neodgovorena pitanja. Što je sa Romima koji su stradali izvan logora Jasenovac? Što je sa Romima u antifašističkom pokretu, o čemu se jako malo zna? Što je sa Romima koji su početkom rata izbjegli na područje Italije tražeći tamo mogućnost spasa? Jako se malo zna o Romima s područja Dalmacije, Istre i Hrvatskog primorja – što je s njima? I onda se na kraju uvijek vraćamo – što je sa ukupnim brojem Roma stradalih na području NDH", sugerira Vojak teme daljeg istraživanja.

Saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi je na predstavljanju zbornika najavio da je u tijeku izgradnja Memorijalnog centra u Uštici pored Jasenovca, i kazao kako vjeruje da će se dovršetak izgradnje poklopiti sa ovogodišnjom komemoracijom romskim žrtvama genocida u kolovozu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG