Dostupni linkovi

Antiromsko pismo međimurskog župana


Jedno od romskih naselja na Balkanu, ilustrativna fotografija
Jedno od romskih naselja na Balkanu, ilustrativna fotografija

Međimurski župan Matija Posavec uputio je otvoreno pismo predsjednicima Sabora i Vlade, predsjednici države i saborskim zastupnicima iz tog dijela Hrvatske u kojem se potužio na sve snažniji osjećaj nesigurnosti, pogotovo među starijim građanima zbog sve češćih krađa i fizičkih napada "maloljetnika romske nacionalnosti".

Tvrdi da je za te probleme kriva država, koja ignorira njihovo rješavanje i prepušta ga lokalnoj razini, i poziva donositelje odluka na državnoj razini da „sa svim instrumentima pravne države uđu u romska naselja“.

Stigmatizacija Roma

Zamjenik načelnika Policijske uprave međimurske Vladimir Faber je u srijedu, 4. prosinca, na koordinativnom sastanku o pitanju Roma u Čakovcu, na sjeverozapadu Hrvatske, prozvao medije da neobjektivnim izvještavanjem stigmatiziraju romsku populaciju.

„Mi smo mogli jučer, prekjučer vidjeti u puno medija izvješće iz Gardinovca – kako ono – 'opljačkan sam 19 puta!' A činjenica je da su u 15 godina bila dva ili maksimalno tri kaznena djela, i još dva-tri događaja koja nisu imali obilježja kaznenih djela“, kazao je Faber.

Detaljnu informaciju je za Radio Slobodna Europa (RSE) dao Nenad Risek iz Policijske uprave međimurske.

„Ukupna ocjena stanja sigurnosti u županiji je povoljna, ali statistike i istraživanja potvrđuju da je blizu romskih naselja dva do tri puta veća stopa kriminaliteta i zbog toga je Ministarstvo unutarnjih poslova u Međimurje ove godine poslalo dodatnih 27 policajaca“, kaže Risek.

A što je sa navodnim porastom nasilja i nesigurnosti?

„Ove godine ne bilježimo porast kriminaliteta već imamo evidentiran blagi pad kriminaliteta od oko jedan posto te pad prekršaja od oko četiri posto", izvijestio je Risek.

Uklanjanje spornih natpisa sa portala

Veljko Kajtazi
Veljko Kajtazi

Predsjednik Vijeća romske manjine u Međimurskoj županiji Matjaž Oršuš kaže za RSE da će se o pismu međimurskog župana razgovarati na sastanku sa saborskim zastupnikom romske manjine Veljkom Kajtazijem i županom Posavcem sljedećeg tjedna u Saboru. O medijskom pisanju o Romima kaže da problema ima i da će iz te organizacije prvi pokazati prstom na onoga tko ih stvara.

„Mi smo upozorili već i župana, jer znamo da ima utjecaj na medije, neka malo proba nekako stišati te njihove objave i neka probaju brisati komentare, jer se to apsolutno ne radi. Priznajemo da u Međimurskoj županiji ima problema sa pojedincima, ali nikako se ne slažemo da cijela romska zajednica snosi odgovornost ili nekakve sankcije“, naglašava Oršuš.

Priznajemo da u Međimurskoj županiji ima problema sa pojedincima, ali nikako se ne slažemo da cijela romska zajednica snosi odgovornost ili nekakve sankcije
Matjaž Oršuš

Najavio je da će zbog govora mržnje u komentarima na portalima koje se ne briše sve međimurske portale prijaviti Vijeću za elektroničke medije, ali čini se da je najava urodila plodom, bar posljednjih 24 sata.

„Ja mislim da sada brišu, ali – nedavno smo podijelili bijelu tehniku, projekt Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Saveza Roma 'Kali Sara' i mi smo dali priopćenje da se objavi. Nakon niti 24 sata bilo je 2.400 neprimjerenih komentara. Još čuvam poruku na messengeru gdje mi je urednik tog portala napisao da je puno toga još izbrisano, razumijete?! Mi ćemo nakon sastanka sa Savezom Roma i sa županom sigurno poduzeti neke mjere“, najavio je Oršuš.

Ovo nije prvi istup ove vrste županu Posavcu. Najviše je odjeka imala njegova neprihvaćena inicijativa da se Romima u Međimurju socijalna pomoć ne isplaćuje u gotovini, već u vaucherima.

U Međimurju na sjeverozapadu Hrvatske živi gotovo trećinu svih hrvatskih Roma i tamo čine petinu stanovništva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG