Dostupni linkovi

Roćen odbacio optužbe da zaoštrava odnose sa susjedima


Milan Roćen
Milan Roćen
Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen odbacio je optužbe opozicije da njegovo djelovanje šteti ugledu Crne Gore i zaoštrava odnose sa susjednim državama, naročito sa Srbijom. Roćen je prilikom kontrolnog saslušanja u parlamentu, između ostalog, ocijenio da trenutne tenzije između Srbije i Crne Gore o slučaju "Šarić" neće uticati na ukupne odnose dvije zemlje.

Odgovarajući na optužbe opozicionih partija koje su ocijenile da djelovanje Ministarstva spoljnih poslova štetno utiče na imidž Crne Gore i odnose sa susjedima šef crnogorske diplomatije Roćen je, između ostalog, najavio da će pred poslanicima analizirati kompletnu situaciju u vezi slučaja "Šarić" u kojem je Srbija željela, kako je rekao, da prebaci krivicu na Crnu Goru. Roćen je rekao da trenutno tenzije na liniji Srbija - Crna Gora neće uticati na ukupne odnose dvije države:

"Srbija je u problemu, nije Crna Gora. Tek ćemo da vidimo kako će se ovo u Srbiji rasplesti. Ta priča - ja sam lider u regionu u borbi protiv organizovanog kriminala. Dozvolite da to neko drugi ocijeni. Recite mi, imali li i jednoga lidera u Crnoj Gori da svaki dan ne pominje tu priču. Ne treba o tome pričati već se treba protiv toga boriti, ali ne na ovaj način i ne na pokušaj preporučivanja nekome - pogledajte, kako sam ja dobar, a vidite kako je onaj loš. Ne vodi to ničemu. Vjerujte, to neće mnogo zadovoljiti one na adresama koje ste vi pomenuli".

Član odbora iz Pokreta za promjene Branko Radulović nije bio zadovoljan Roćenovim odgovorima na ocjene i konstatacije opozicije da vlast pokušava da sakrije neuspjeh u borbi protiv organizovanog kriminala raspirivanjem antisrpskog raspoloženja i etiketiranjem Srbije:

„Spoljna politika koju vi vodite i ova Vlada u posljednje vrijeme negativna je prema interesima Crne Gore. I kada je u pitanju Srbija, i kada je u pitanju Kosovo i kada je u pitanju cio region. Treba da poštujemo predsjednika Srbije, Hrvatske, Evropsku komisiju, tužioca Italije i njihovo mišljenje i da sarađujemo sa svima, a ne da se borimo protiv njih“.

Pitanje granice sa Albanijom

Roćen je ocijenio da su zvanična Srbija i njene institucije radile na slučaju "Šarić" na način što su upozorili osumnjičene da izbjegnu hapšenje, a da istovremeno za taj čin optužbe Crnu Goru:
Branko Radulović, Foto: Savo Prelević

"Ako želite stvarno da sarađujete, a posebno ako se radi o tako osjetljivim poslovima, onda nema direktnog prenosa saradnje, niti direktnog televizijskog prenosa borbe protiv organizovanog kriminala. Oni koji sada sumnjaju u dobre namjerem onih koji su to inicirali, rađeno je tako da se pošalje poruka onima protiv kojih se ovaj proces vodi da na vrijeme nađu skloništa, a da se optužbi Crna Gora. Nijesu sada samo pojedinci u Crnoj Gori personifikovani da su u sprezi sa organizovanim kriminalom, nego se u spregu sa kriminalom dovode vlast u Crnoj Gori, država Crna Gora ili da kažem, Crnogorac jednako kriminalac. Čak se to prenosi i u etnički milje, pa se izgleda identitet Crnogoraca i crnogorske nacije priznaje samo onda kada se dovode u vezu sa kriminalom, a i oni koji tvrde da smo jedan narod, izgleda ponekad zaborave o tome šta pričaju".


Jedna od tema opozicionog poslanika Radulovića odnosilo se na granicu između Crne Gore i Albanije koje je pokrenula Albanija. Prema riječima Roćena ranije je potpisan sporazum između dvije države o granici, ali ne i o epikontinentalnom pojasu koji obuhvata morsko dno i njegovo podzemlje izvan teritorijalnog mora:

"Između Titove Jugoslavije i Albanije postojala je utvrđena granica, ali nikada između SFRJ i Albanije nije postignut dogovor o razgraničenju epikontinentalnog pojasa. Ne samo da nije postignut dogovor, nego nikada nijesu vođeni razgovori o tome i onda je prećutno bila prihvaćena granica na osnovu Konvencije o pravu mora iz 1982. godine i povučena je granica linijom teritorijalnog mora do linije razgraničenja sa epikontinentalnim pojasom, sa granicom sa Italijom. Treba zaista biti tu stručan, treba otvoriti četvoro očiju i treba tako ispregovarati da se u tom procesu do kraja zaštite interesi Crne Gore".

Pročitajte i ovo:
Kraj prepucavanja Beograda i Podgorice u slučaju "Šarić"?
Lutovac: Za prijateljsko rešavanje problema Srbije i Crne Gore

Krivokapić optužio Srbiju da je glava problema sa Šarićem
Prijeti li Crnoj Gori opasnost od Srbije ili od kriminala


XS
SM
MD
LG