Dostupni linkovi

Rio Tinto 'poštuje' odluku Vlade Srbije da poništi projekat Jadar


Kancelarija kompanije "Rio Tinto" na zapadu Srbije, u selu Gornje Nedeljice

"Rio Tinto" poštuje odluku Vlade Srbije da poništi uredbu o realizaciji projekta "Jadar", navodi se u pisanom odgovoru ove kompanije za Glas Amerike 21. februara.

Iz kompanije "Rio Tinto" su naveli da će "odgovorno održavati zemljište i objekte koji su u vlasništvu kompanije i da će njima upravljati u najboljem interesu zajednice i životne sredine".

"Takođe smo posvećeni ispunjavanju ugovornih obaveza prema našim dobavljačima, izvođačima radova i lokalnoj zajednici. Naša obaveza je da svu imovinu koja je u vlasništvu kompanije održavamo bezbednom, kao i da nastavimo da obezbeđujemo sigurnost naših timova i saradnika", navodi se u saopštenju.

Iz "Rio Tinto" nisu odgovorili konkretno na pitanje da li je tačno da i dalje kupuju zemljište i kuće, kao i da li je kompanija razmotrila određene pravne korake protiv Srbije zbog odluke Vlade da obustavi izgradnju rudnika litijuma, navodi Glas Amerike.

U Gornjim Nedeljicama traže garancije da se Rio Tinto neće vratiti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:05 0:00

Vlada Srbije saopštila je 20. januara da prekida saradnju sa međunarodnom rudarskom kompanijom Rio Tinto, čija ćerka firma je nosilac projekta eksploatacije litijuma “Jadar” kod Loznice na zapadu Srbije.

Iz "Rio Tinto" su nakon tog obraćanja premijerke Brnabić saopštili da su izuzetno zabrinuti zbog te izjave i da kompanija razmatra pravne osnove za donošenje ove odluke i implikacije koje ona može imati.

"Rio Tinto" je ranije obećao da će poslovati u skladu sa zakonima i ekološkim standardima.

Ekološki aktivisti blokirali su 15. februara dve saobraćajnice na Novom Beogradu tražeći da se zakonom trajno zabrani iskopavanje bora i litijuma na teritoriji cele Srbije.

Aktivisti i građani iz okoline Loznice, na zapadu Srbije, kampovali su više dana ispred Predsedništva Srbije u februaru sa istim zahtevom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ranije saopštila da zbog kratkog roka nije moguće usvojiti zakon kojim bi se u Srbiji zabranilo istraživanje i eksploatacija i prerada litijuma i bora.

Rio Tinto je u Srbiji od 2001. godine. Istražujući oblast zapadne Srbije, 2004. godine otkrio je novu rudu "jadarit" - kombinaciju litijuma i bora.

Litijum se koristi za baterije u mobilnim telefonima, kompjuterima i električnim automobilima.

XS
SM
MD
LG