Dostupni linkovi

Aktivisti u blokadi oko Palate Srbija dok je Vučić davao odlikovanja


Incidenti na ekološkom protestu u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Incidenti na ekološkom protestu u Beogradu

Ekološki aktivisti, koje traže da se zakonom trajno zabrani iskopavanje bora i litijuma, protestovali su ispred Palate Srbija dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodeljivao odlikovanja povodom Dana državnosti.

Aktivisti i građani su neposredno pre ceremonije dodeljivanja odlikovanja blokirali okolne bulevare kod Palate Srbija u Beogradu. Bili su blokirani Bulevar Nikole Tesle i Bulevar Mihajla Pupina.

Policija je blokirala pristup zgradi Palate Srbije gde su demonstranti pokušali da priđu, javila je reporterka RSE.

Savo Manojlović, direktor kampanje Kreni – Promeni poručio je da blokiraju Vučića jer on "blokira ceo sistem".

Organizatori protesta su inicijativa "Kreni promeni" i "Savez ekoloških organizacija Srbije".

Protest je trajao dva sata. Počeo je oko podneva a organizatzori su oko 14 sati pozvali okupljene da se raziđu.

Prema rečima organizatora došlo je do četiri incidenta tokom blokade.

U jednom trenutku, dok je policija pokušavala da ograniči protest na deo Bulevara Nikole Tesle došlo je do manjeg sukoba sa policijom jer su demonstranti pokušali da probiju kordon policije koji je zatvorio Bulevar.

Reporterka RSE javila da su incidenati dogodili i u Bulevaru Mihajla Pupina jer su dvojica vozača pokušala da prođu kroz masu koja je blokirala Bulevar.

Jedan od vozača poneo je jednog demonstranta na haubi i zbacio ga sa automobila u pokretu. On je u uključenju za TV N1 rekao da misli da je dobro i da nema potrebe za Hitnu pomoć, ali da će otići kod lekara.

Jedan policajac u civilu rekao je okupljenima da je taj vozač priveden.

Savo Manojlović, jedna od organizatora protesta, izjavio je da je skup prijavljen policiji i da je od policije traženo da reguliše saobraćaj.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je ponosan na uzdržanost i strpljenje policajaca koji su kod Palate Srbija.

On je u saopštenju ocenio da su demonstranti pokušali "da pokvare Srbiji praznik, a nagrađenima dan njihovog ponosa".

Dok su demonstranti protestovali ispred zgrade, u Palati Srbije je nešto posle 13 sati, počela ceremonija dodele odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije.

Među odlikovanima su Željka Cvijanović, predsednica bh entiteta Republika Srpska i američki glumac Džoni Dep (Johnny Depp).

Šta traže ekološki aktivisti?

Organizatori protesta su najavili da će o narednim koracima obavestiti javnost karejm dana kada vide kakavi će biti potezi vlasti.

"Sačekaćemo da li će biti raspuštena Narodna skupština. Smatrali bismo zadovoljavajućom odgovorom da predsednik dozvoli Vladi da predloži zakon o zabrani iskopavanja litijuma i bora", izjavio je tokom protesta Savo Manojlović, direktor kampanje Kreni – Promeni.

Ekološki aktivisti i građani iz okoline Loznice, na zapadu Srbije, od 10. februara kampuju u šatorima ispred Predsedništva Srbije kako bi izvršili pritisak na vlast da donese zakon o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Šatori ispred Vučićevog radnog mesta zbog litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Zahtev aktivista je bio da parlament usvoji ovaj zakon pre 15. februara, kada je predviđeno raspuštanje aktuelnog saziva Skupštine Srbije zbog predstojećih izbora, najavljenih za 3. april.

Kakav je odgovor vlasti?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je 14. februara mogućnost susreta sa ekološkim aktivistima i građanima.

Vučić je dodao da je zauzet "ozbiljnim poslovima i sastancima sa uticajnim ljudima" i da nema vremena da se sastaje sa ljudima "koji se politikom bave zbog lične promocije".

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ranije saopštila da zbog kratkog roka nije moguće usvojiti zakon kojim bi se u Srbiji zabranilo istraživanje i eksploatacija i prerada litijuma i bora.

Vlada Srbije je stopirala izgradnju rudnika litijuma 20. januara, kada je poništila dokumentaciju za projekat. Ovo je takođe bio jedan od zahteva niza ekoloških protesta na kojima su aktivisti ukazivali na moguću štetu po životnu sredinu.

Ekološki aktivisti, međutim, smatraju da uredba Vlade o ukidanju dozvola Rio Tintu, kompaniji koja je planirala izgradnju rudnika, nije doneta na pravno valjan način, zbog čega strahuju da će se posle izbora ta kompanija vratiti.

Rio Tinto je obećao da će poslovati u skladu sa zakonima i ekološkim standardima.

Nakon odluke Vlade Srbije da prekine saradnju sa Rio Tinto, ta kompanija je saopštila da je izuzetno zabrinuta zbog odluke kojom se poništavaju svi upravni akti u vezi sa projektom.

Rio Tinto je u Srbiji od 2001. godine. Istražujući oblast zapadne Srbije, 2004. godine otkrio je novu rudu "jadarit" - kombinaciju litijuma i bora.

Litijum se koristi za baterije u mobilnim telefonima, kompjuterima i električnim automobilima.

XS
SM
MD
LG