Dostupni linkovi

RIK objavio rezultate parlamentarnih izbora sa oko 99 odsto biračkih mesta u Srbiji


Izborno mesto u Srbiji, 3. april 2022.
Izborno mesto u Srbiji, 3. april 2022.

Republička izborna komisija (RIK) objavila je 6. aprila na osnovu obrađenih 98,73 odsto biračkih mesta, rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji, prema kojima je lista vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) osvojila 120 mandata, odnosno da je za nju glasalo 42,91 odsto birača.

RIK je na svom sajtu naveo da je po tim podacima lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" osvojila je 38 mandata ili 13,57 odsto, dok je na trećem mestu lista "Ivica Dačić - Premijer Srbije" sa osvojenih 11,43 odsto ili 32 mandata.

Lista koalicija "Nada" osvojila je 5,38 odsto ili 15 mandata, a lista koalicije "Moramo" 4,69 odsto ili 13 mandata.

Patriotski blok za obnovu kraljevine Srbije oko lidera "Dveri" Boška Obradovića, osvojila je deset mandata, a isto toliko osvojila je i lista "Zavetnici", dok "Suverenisti", lista okupljena oko Borisa Tadića "Ajmo ljudi", lista Srpske radikalne stranke i lista "Otete bebe - Ana Pejić" – nisu prešle cenzus.

RIK je naveo da su od manjinskih lista mandate osvojili "Savez vojvođanskih Mađara" - pet mandata, "Muftijin amanet" tri mandata, "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani" dva mandata i "SDA Sandžaka" dva mandata.

Od manjinskih lista cenzus takođe nisu prešle ni liste "Romska partija - Srđan Šajn", ni "Ruski manjinski savez - Milena Pavlović, Pavle Bihali".

Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe bez poslanika u Skupštini Srbije

Prema podacima RIK-a na osnovu obrađenih 98,73 odsto biračkih mesta, lista "Koalicija Albanaca doline" i lista "Alternativa za promene - Albanska demokratska alternativa", koje okupljaju Albance sa područja Preševa, Bujanovca i Medveđe – nisu prešle cenzus.

To znači da Albanci sa juga Srbije u novom sazivu Skupštine Srbije neće imati nijednog poslanika, dok su u prošlom sazivu skupštine imali tri poslanika.

Kako je 6. aprila prenela agencija Jugpress, urednik portala "Folonline" na albanskom jeziku iz Bujanovca, Jeton Ismaili, je ukazao da je na izbore na tom području izašlo manje od 15 odsto birača s pravom glasa.

"Mala izlaznost albanskih birača na ovim izborima je rezultat prazne retorike koja se odvija u čitave tri decenije na ovim prostorima", rekao je Ismaili.

Prema danas objavljenim podacima RIK-a na osnovu 98,73 odsto obradjenih biračkih mesta, lista "Koalicija Albanaca doline" osvojila je 0,26 odsto i nije prešla cenzus, isto kao i lista "Alternativa za promene - Albanska demokratska alternativa" sa 0,09 odsto.

Građani Srbije su 3. aprila glasali su na redovnim predsedničkim, vanrednim parlamentarnim i redovnim izborima za odbornike u Skupštini Beograda i još 13 gradova i opština.

XS
SM
MD
LG