Dostupni linkovi

SAD zabrinute zbog nejednakih uslova na izborima u Srbiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja javnosti nakon preliminarnih rezultata izbora 3. aprila u Srbiji
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja javnosti nakon preliminarnih rezultata izbora 3. aprila u Srbiji

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozdravljaju ishod izbora u Srbiji ali i izražavaju zabrinutost zbog zaključaka posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), saopšteno je iz Stejt departmenta (State department).

"Delimo zabrinutost misije u vezi sa kombinovanim uticajem nejednakog pristupa medijima, neopravdanog pritiska na zaposlene u javnom sektoru, znatne finansijske nejednakosti i zloupotrebe državnih resursa, koje su rezultirale nejednakim uslovima za učesnike", naveo je Stejt department Glasu Amerike.

Dodaje se da su SAD zadovoljne što je više kandidata i partija na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima koji podržavaju pristupanje Srbije Evropskoj uniji (EU) dobilo značajnu podršku.

“Očekujemo da Srbija sa nama bude ujedinjena u snažnoj poruci podrške Ukrajini – protiv rata koji je ruska strana izabrala", saopštio je Stejt department.

Po preliminarnim rezultatima koje je 4. aprila usvojila Republička izborna komisija (RIK), najviše glasova na predsedničkim i parlamentarnim izborima osvojio je predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić i lista koju je predvodio. Takođe, Gradska izborna komisija saopštila je da je SNS osvojio najviše mandata na glasanju za Skupštinu Beograda.

Posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Saveta Evrope i Evropskog parlamenta saopštile su 4. aprila da su izborni proces u Srbiji obeležili nejednaki uslovi za učesnike, pritisci na zaposlene u javnim preduzećima da glasaju za vladajuće partije, da je tokom izbornog dana bilo incidenata i gužvi na mestima za glasanje, kao i da je tajnost glasanja kompromitovana na značajnom broju biračkih pozicija.

Organizacija civilnog društva Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), koja je takođe posmatrala izbore, saopštila je 4. aprila da je tokom izbornog dana bilo fizičkog nasilja, kao i da je na pet odsto biračkih mesta u Srbiji i u Beogradu zabeleženo grubo kršenja izbornih pravila.

CRTA je navela da 18 odsto biračkih mesta nije bilo pripremljeno u skladu sa procedurama i da su najčešće zabeležene nepravilnosti vođenje paralelnih evidencija unutar i oko biračkih mesta, narušavanje tajnosti glasanja, pritisci na birače i kupovina glasova.

Građani Srbije su 3. aprila glasali su na redovnim predsedničkim, vanrednim parlamentarnim i redovnim izborima za odbornike u Skupštini Beograda i još 13 gradova i opština.

XS
SM
MD
LG