Dostupni linkovi

Kosovo: Uhapšeni pripremali terorističke napade na Balkanu


U dokumentu Tužilaštva Kosova nakon što je pre dva dana uhapšeno sedam osumnjičenih za terorizam, navodi se da su pripremali terorističke napade na Balkanu, najpre na Kosovu.

"Pripremali su napade na raznim zgradama, na institucijama bezbednosti, hteli su da zastraše stanovništvo, da destabilizuju zemlji u da unište ekonomske, političke i finansijske strukture", navodi se u ovom posebnom dokumentu tužilaštva.

U dokumentu se navodi da su "bili u kontaktu sa članom militantne grupe Islamska država (IDIL), Ljavdimom Muhadžerijem, od kojeg su uzimali instrukcije za napad".

Muhadžeri je, inače, postao poznat jula 2014, nakon što je na svom Facebook objavio razne fotografije njegovog delovanja u Siriji.

Trdnje Tužilaštva je, međutim, odbacio advokat uhapšenih.

Kosovske vlasti saopštile takođe su da rade na usklađivanju delovanja sa drugim zemljama Zapadnog Balkana kako bi se, kako kažu, "stavilo pod kontrolu delovanje ekstremista".

Ova izjava usledila je nakon hapšenja najmanje 11 osoba u toku jednog dana na teritoriji Kosova i Albanije.

Sedam lica uhapšena su na teritoriji Kosova, pod sumnjom da su organizovali "teroristička dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova".

Oni su uhapšeni u Prištini, Mitrovici i Uroševcu, a akciju je sproveo Direktorijat protiv terorizma u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Valjdet Hodža izjavio je za RSE da su ova hapšenja dokaz dobre regionalne saradnje po pitanju borbe protiv ekstremizma.

XS
SM
MD
LG