Dostupni linkovi

Kosovo vs Srbija: Priština u političkoj ofanzivi


Skupština Kosova
Skupština Kosova
Rezolucija o normalizaciji odnosa sa Srbijom koju je predložila vladajuća koaliciji Skupštine Kosova nije na štetu Kosova i u skladu je sa procesom evropskih integracija, ocenjuju kosovski analitičari. Oni dodaju da, iako se od takve rezolucije ne mogu očekivati velike promene na terenu, ipak je važno da se međunarodnoj zajednici stavi do znanja da na Kosovu postoji spremnost za saradnju.

Za Rezoluciju vladajuće Demokratske partije Kosova koju podržava i opoziciona Alijansa za budućnost Kosova, glasaće se na sednici u četvrtak, 18. oktobra. A ona predviđa rešavanja problema dve zemlje.

Politolog Behlul Beqaj ocenjuje da kosovska politika treba da pređe u ofanzivu, te se na ovu rezoluciju može gledati na taj način.

“Ona je u skladu s evropskim integracijama. Neka lopta pređe na srpsku stranu, odnosno, mi prelazimo u ofanzivu. Spremni smo za saradnju. Problem druge strane je šta traži i da li je posvećana realizaciji njihovih ciljeva“, kazao je Beqaj.

Slično ističe i analitičar Leon Malazogu navodeći da uticaj ove rezolucije na terenu može biti ograničen, ali će se međunarodnoj zajednici staviti do znanja spremnost Kosova u ispunjavanju kriterijuma koje zahteva proces evrointegracija.

„Priština treba da prenese međunarodnoj zajednici da je spremna za normalizaciju, te da za to nije spremna samo koaliciona vlada, već je za to potrebno i šira saglasnost. U tom smislu, Priština treba da odradi svoje. Od Prištine se zahteva da bude konstruktivna i da odradi svoje zadatke na terenu, a što se terena tiče, a pogotovo severa, uvek će biti od ključnog značaja pritisak EU na Beograd“, kazao je Malazogu.

U predloženoj rezoluciji ističe se i da mogući dijalog sa Srbijom kao i njegovi rezultati trebaju biti u skladu sa suverenitetom Kosova, međunarodnim subjektivitetom, teritorijalnim integritetom i unutrašnjim ustavnim uređenjem. Rezolucija takođe zahteva od Skupštine Kosova da ovlasti izvršnu vlast zemlje da predvodi buduće razgovore kao i učešće potrebnih zakonodavnih parlamentarnih komisija.

Politolog Beqaj međutim smatra da Skupština Kosova, ukoliko da ovlašćenje vladi da formira ekipu, treba je usloviti time da u ekipi budu uključeni relevantni članovi vlasti i opozicije, ali i iz civilnog i akademskog društva.

„Samo tako sporazumi mogu biti ozbiljni. U suprotnom, može doći do nesporazuma i nemogućnosti da se sprovede, a zbog neuključenosti relevantnih faktora, može se osporiti njegova opravdanost i efikasnost“, kazao je Beqaj.

Za usvajanje rezolucije potrebno je obezbediti dvotrećinsku podršku u Skupštini Kosova, to jest za nju bi trebalo da glasa najmanje 80 poslanika. Iz opozicionih partija, za sada je poznato da će za rezoluciju glasati Alijansa sa budućnost Kosova. Najveća opoziciona stranka, Demokratski savez Kosova još uvek se nije izjasnio po tom pitanju.
XS
SM
MD
LG