Dostupni linkovi

Senatori uputili Kongresu SAD rezoluciju o BiH, traži se rezervni plan za EUFOR


 Američki senatori Thom Tillis (lijevo), Chris Murphy (u sredini) i Jeanne Shaheen (desno) na konferenciji za medije u Sarajevu, 20. april 2022.
Američki senatori Thom Tillis (lijevo), Chris Murphy (u sredini) i Jeanne Shaheen (desno) na konferenciji za medije u Sarajevu, 20. april 2022.

Deset američkih senatora uputili su Senatu američkog Kongresa prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini (BiH) u kojem se američke vlasti pozivaju da zajedno s Evropskom unijom i Sjevernoatlantskim savezom (NATO) osiguraju rezervni plan ako u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija bude ugrožena obnova mandata za vojnu misiju Evropske unije u BiH (EUFOR Althea).

Američkog predsjednika Josepha Bidena poziva se da razvije cjelovitu strategiju za BiH, daje se podrška radu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH i osuđuje negiranje genocida.

“Vlasti BiH ohrabruje se da nastave tražiti članstvo u NATO i EU, te poziva Evropska unija da pojača napore, saradnju i pomoć da se ubrza proces pristupanja”, navodi se u prijedlogu rezolucije koju su uputili senatori Jean Shaheen, Chris Murphey, Chuck Murphey, Roger Wicker, Ron Johnson, Dick Durbin, Gary Peters, Edward Markey, Thom Tillis i Chris Coons.

Prijedlog rezolucije osuđuje političare iz BiH i regije koji su uporni u korupciji i ličnom bogaćenju na račun prosperiteta građana, te osuđuje one koji blokiraju BiH u usvajanju neophodnih reformi koje bi osigurale članstvo u EU i NATO.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pozdravila je novi prijedlog rezolucije. Kako je navela Turković, novi tekst rezolucije povodom 30 godina nezavisnosti BiH uzeo je u obzir pogoršanje političke situacije u državi.

“Zahvaljujem senatorici Jean Shaheen koja je predlagač rezolucije, zajedno sa još devet senatora, uključujući poštovane senatore Murpheya, Grassleya, Wickera. Vrlo važno je da napori za rješavanje problema u BiH dobiju ovako snažnu podršku. Ohrabruje nas da postoji jasno i precizno razumijevanje situacije te da će američka administracija dobiti dodatni impuls za snažne napore koje već poduzimaju”, rekla je Turković.

Antony Blinken, američki državni sekretar, izjavio je pred Komitetom za vanjske poslove američkog Senata 26. aprila ove godine da Zapad traži alternative da osigura ostanak međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini (BiH) ukoliko Rusija blokira obnavljanje misije Ujedinjenih nacija (UN) u toj zemlji.

EUFOR u BiH ima izvršni mandat koji podrazumijeva i upotrebu sile, posebno kako bi se te evropske snage obranile od napada ili prijetnje napadom.

EU i NATO, prema sporazumu iz 2003. godine, mogu u bilo kom trenutku u kratkom roku rasporediti dodatni broj vojnika u Bosni i Hercegovini u slučaju prijetnje sigurnosti ove zemlje.

Rusija, kao ni Kina, ne priznaju Christiana Schmidta kao visokog predstavnika, jer prema njihovom stavu, Vijeće sigurnosti UN-a nije ovjerilo njegovo imenovanje. Isto smatraju i predstavnici političkih stranaka iz entiteta Republika Srpska.

Predstavnici stranaka iz Republike Srpske protive se i članstvu BiH u NATO-u iako bi obveze potrebne za punopravno članstvo, prema Programu reformi i prema Zakonu o obrani BiH, trebale ispunjavati “Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti obrane u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti”.

Bosna i Hercegovina je potencijalni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a za status kandidata mora prvo ispuniti14 prioriteta koje je definirala Evropska komisija.

XS
SM
MD
LG