Dostupni linkovi

Američki senatori zadovoljni 'pojačanim' interesom za NATO u BiH


Američki senatori Thom Tillis (lijevo), Jeanne Shaheen (desno) i Chris Murphy (u sredini) na konferenciji za medije u Sarajevu, 20. april 2022.
Američki senatori Thom Tillis (lijevo), Jeanne Shaheen (desno) i Chris Murphy (u sredini) na konferenciji za medije u Sarajevu, 20. april 2022.

Jeanne Shaheen, senatorica Demokratske stanke i članica Komisije za vanjske poslove Sjedinjenih Američkih Država, kazala je u srijedu u Sarajevu kako je zadovoljna nakon što je čula za pojačan interes ljudi u Bosni i Hercegovini za pridruživanje NATO savezu i EU.

"Podržat ćemo nastojanja u tom smjeru. Nadam se da u vezi s onim što smo čuli moći ćemo to prenijeti Senatu i administraciji u Washingtonu i razgovarati o važnosti kontinuiranog angažmana o važnosti što se dešava ovdje, ali i o budućnosti Evrope", rekla je senatorica na pres-konferenciji u Sarajevu.

Američki senatori su se u Sarajevu sreli s predstavnicima organizacija civilnog društva i mladima, ali i članovima Predsjedništva BiH.

Što se tiče rata u Ukrajini i stava Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH da BiH treba ostati "neutralna", Shaheen je kazala da je "jako važno da svi mi sagledamo ono što se dešava u Ukrajini – ničim isprovociranom ratu koji uzrokuje toliko patnje i tragedije i smrti civila".

"Ja lično vjerujem da je jako važno da svi osudimo ono što se tamo dešava. Nadam se da će demokracije širom svijeta također vidjeti ono što se tamo dešava i suprotstaviti se onome što Vladimir Putin radi u Ukrajini. BiH je suverena država i morate donositi vaše odluke. Ja sam razočarana i ne slažem se s Miloradom Dodikom oko tog pitanja", kazala je Shaheen.

Shaheen je, govoreći o razgovorima koje su ona i senator Tillis i Chris Murphy imali s članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem, kazala da su naglasili važnost odnosa SAD-a i BiH, dvostranačke podrške i demokrata i republikanaca nastojanjima koje ima BiH.

"Razgovarali smo o stabilnosti BiH te aspiracijama građana ka multietničkoj državi koja inzistira na odgovornosti svojih izabranih zvaničnika koji trebaju zajedno raditi da ispune očekivanja građana", kazala je Shaheen. Senator Murphy je kazao mnoge u SAD brine to što čuju "o razbijanju institucija na državnom nivou".

"Naša poruka je bila poruka prijateljstva s BiH. Nijedna zemlja nije uložila toliko resursa da bi BiH bila uspješna", dodao je on.

Iz entiteta RS već nekoliko mjeseci najavljuju da će nadležnosti u vezi s odbranom, sigurnosti, pravosuđem i porezima prenijeti na entitetski nivo, iako Ustav BiH ne ostavlja takvu mogućnost.

Zabrinutost zbog kineskih investicija na Zapadnom Balkanu

Na pitanje Radija Slobodna Evropa o kineskim investicijama u BiH, senatorica je rekla da ta situacija zabrinjava i da su "zemlje shvatile da kineske investicije, naprimjer u infrastrukturu, ne dolaze bez dodatne cijene".

"Razgovarala sam o tome s predstavnicima zemalja širom svijeta, uključujući i evropske, u koje su kineske kompanije došle i poslovale. Kina nije spremna osigurati infrastrukturni projekat zato što to neka zemlja želi, već zato što je to u interesu Kineza", kazala je Shaheen na pitanje RSE gdje vidi konkretne primjere negativnog kineskog utjecaja u BiH i zemljama regije.

Dodala je da "Kinezi često dođu s kineskom radnom snagom i ne uključuju lokalnu i često imaju dodatnu cijenu na kraju koja je izazovna za tu zemlju".

Senator Republikanske stranke Thom Tillis je dodao kako "i u Sjedinjenim Američkim Državama postoje kineske investicije, ali da svaka država mora osigurati da ne zavisi previše o nekoj drugoj zemlji".

"To smo vidjeli u pandemiji COVID-19. Bilo je jako puno problema u našem lancu snabdijevanja i bilo je jasno da u SAD-u postoji previše ovisnosti o Kini nego što bi trebalo biti. Svaka država treba tako računati u izgradnji odnosa s bilo kojom drugom nacijom, bilo kad je riječ o vojnoj suradnji, ekonomskoj ili bilo kojoj", kazao je Tillis.

Posjeta Zapadnom Balkanu

Američki senatori, članovi Komisije za vanjske poslove te Komisije za oružane snage, borave u regiji Zapadnog Balkana. U utorak, 19. aprila, boravili su u Srbiji, a u srijedu u BiH.

Osim s visokim političkim zvaničnicima i predstavnicima EUFOR-a i NATO-a, sastali su se i s predstavnicima nevladinih i omladinskih organizacija te predstavnicima medija u BiH.

Senatori su saopćili kako je ovo "ključni trenutak za BiH" te kako "SAD treba da pruže ruku partnerstva da bi osigurali da BiH može da gradi i ima održive državne institucije i jake entitete".

Iz Predsjedništva BiH su saopćili kako su izrazili su zahvalnost delegaciji američkog Senata na dosadašnjoj podršci i naporima koje čine za BiH te da se tokom susreta razgovaralo o pojačanom interesu nove američke administracije prema BiH i regiji na EU putu.

U saopćenju Predsjedništva BiH se još navodi da se razgovaralo i o Ukrajini, kao najvećem sigurnosnom, humanitarnom i ekonomskom izazovu s kojim se Evropa suočava.

U četvrtak, 21. aprila američki senatori bi trebali boraviti na Kosovu, a nakon Prištine putuju u Bruxelles.

XS
SM
MD
LG