Dostupni linkovi

Blinken rekao da Zapad traži alternativu ukoliko Rusija blokira ostanak EUFOR-a u BiH


Američki državni sekretar Entoni Blinken, nakon obraćanja Komitetu za spoljne poslove Senata, Vašington, SAD, 26. april 2022.

Zapad traži alternative da osigura ostanak međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini (BiH) ukoliko Rusija blokira obnavljanje misije Ujedinjenih nacija (UN) u toj zemlji, rekao je Entoni Blinken (Antony Blinken), američki državni sekretar, u utorak, 26. aprila.

Rusija, saveznik Srba u BiH i članica Savjeta bezbjednosti UN koja može da uloži veto, je od ranije kritički nastrojena prema naporima UN-a u BiH.

Ipak, u novembru 2021. se složila sa produženjem mandata snaga EUFOR Althea za još jednu godinu.

Misija EUFOR Althea je najduža vojna operacija EU-a, jedina kopnena misija, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Od tada, odnosi Zapada i Rusije su sve lošiji, naročito nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru, dok su vođe Srba u BiH sve češće koristile separatističku retoriku.

"Međunarodne snage sa adekvatnim mandatom su ključne u održavanju bezbjednog okruženja u Bosni i Hercegovini", rekao je Blinken pred Komitetom za spoljne poslove američkog Senata.

"Trenutno razgovaramo sa svim učesnicima, i dogovaramo planove za nepredviđene slučajeve", rekao je Blinken.

Dodao je da "pokušavaju da obezbijede rezervnu opciju", ukoliko mandat međunarodnih snaga ne bude obnovljen u novembru.

Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu je ranije u aprilu upozorila da će Zapad biti odgovoran za "destabilizaciju" u BiH, podigavši tako strahove od prelivanja konflikta iz Ukrajine u BiH.

Rusima je sporna bila odluka visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita, o suspendovanju Zakona o nepokretnoj imovini bh. entiteta Republika Srpska.

Od početka njegovog mandata, Rusija ne priznaje Šmita kao visokog predstavnika, jer prema njihovom stavu, Savjet bezbjednosti UN-a nije ovjerio njegovu kandidaturu.

Zajedno sa Kinom, Rusija je pokušala da spriječi Šmitovo imenovanje na tu poziciju, a nakon što je to učinjeno – obje zemlje su poručile da ne priznaju njegov legitimitet.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG