Dostupni linkovi

Revizori zadovoljni uprkos zabilježenim neregularnostima


Ilustracija
Ilustracija
Iako se domaća javnost, kroz izvještaje Državne revizorske inistitucije, redovno obavještava o brojnim kršenjima zakona i neregularnostima u trošenju novca poreskih obveznika i upravljanju državnom imovinom, nalazi ove institucije već godinama ostaju samo mrtvo slovo na papiru. Uprkos takvom stanju u DRI kažu da su zadovoljni.

Državna revizorska institucija, koja kontroliše zakonitost, efikasnost i ekonomičnost trošenja budžetskih sredstava i upravljanja imovinom države, već godinama objavljuje izvještaje koji govore o neregularnostima u ovoj oblasti, međutim, nalazi DRI se objavljuju i zahvaljujući medijskom izvještavanju nekoliko dana nalaze u centru pažnje javnosti, ali onda se sve zaboravi do narednog izvještaja kada se ponovo zavrti isti krug koji se opet završava bez odgovornosti bilo koje vrste. Zbog neregularnosti koje je do sada registrovala DRI u bilo kom segmentu državnog aparata, do sada niko nije odgovarao ni krivično ni prekršajno, a čak nije bilo ni političke odgovornosti.

Na pitanje - da li je zadovoljan odnosom nadležnih državnih institucijama, prije svega tužilaštvom i policijom - predsjednik Senata DRI, Miroslav Ivanišević kaže da je, imajući u vidu kratak žitovni vijek DRI koji traje tek osam godina - zadovoljan.

"Mislim da nalazi i preporuke DRI, što su u stvari osnovni proizvodi rada DRI sve više i više dobijaju na zanačaju u smislu odgovorbnosti subjekata revizije da ih otklanjaju. Mislim da gledajući tako ja mogu da kažem da smo generalno zadovoljni u DRI, da se stvari odvijaju u dobrom trendu. Ne kažem da su sve izvršene, ne kažem da nema grešaka kod subjekata revizije, ponekada i u realizaciji preporuka. Mislim da je najvažnije da nijesmo primijetili neku grubu opstrukciju da subjekti revizije neće da realizuju naše preporuke", ističe Ivanišević.

Brojne nezakonitosti koje uočava Državna revizorska institucija, a koje se događaju u Vladi i drugim državnim organima i institucijama kroz, između ostalog, nenamjensko trošenje novca poreskih obveznika, uvećanje zarada pumpanjem satnice, razne isplate bez zakonskog osnova govore o neodgovornom odnosu rukovodilaca državnih organa prema novcu koji za potrebe države izdvajaju građani Crne Gore.

Postavlja se pitanje - zašto, iako je po zakonu dužna da, kad postoji sumnja da je učinjeno krivično djelo, bez odlaganja podnese krivičnu prijavu, ovaj organ od svog osnivanja to nikad nije uradio.

Međutim, iz NVO Institut alternativa, čija je jedna od glavnih aktivnosti istraživanje kvaliteta, efikasnosti i efektivnosti upravljanja javnim finansijama i koji je organizovao i javnu debatu o izvještavanju o radu DRI, prethodno već ukazivano na problem nedostatka prekršajnih sankcija za kršenje Zakona o budžetu jer je ovo djelo daleko prisutnije od nezakonitosti koje bi potpadale pod krivičnu odgovornost.

Besprekorna tačnost

Predsjednik Senata DRI, Miroslav Ivanišević je, primjetivši da u najvećem broju zemalja uopšte ne postoje sankcije za kršenje Zakona o budžetu, rekao da ukoliko se greške ponavljaju iz godine u godinu, ne vidi drugo rješenje.

"Ove godine prvi put predlažemo uvođenje prekršajne sankcije", rekao je Ivanišević koji je dodajući da je sada na parlamentu da odluči o usvajanju ovakvog rješenja, objasnio dosadašnji izostanak krivičnih prijava.

"Autoritet DRI je postignut upravo činjenicom da naše nalaze i naše preporuke i naše konstatacije jednostavno nije demantovao. Tačne su i precizne. Mislim da ukoliko bi smo krenuli putem da serijski podnosimo neke prijave, bez razmišljanja o ishodu, da će te prijave rezultirati osuđujućom presudom nego da to bude samo odgovor na presiju ovoga ili onoga, mislim da bismo ugrozili upravo ono na čemu smo izgradili svoj imidž i ulogu u društvu, a to je besprekorna tačnost", kaže on.

Član Senata DRI, Branislav Radulović nakon našeg višestrukog insistiranja nije želio da se odredi prema opštem utisku da nadležni organi - tužilaštvo i policija - ne reaguju adekvatno na nalaze njegove institucije, ali je zato podsjetio na rezultat državne revizije u samom Tužilaštvu koje otkriva skandalozan broj nezakonitosti u ovom državnom organu koji bi trebalo da goni prekršioce zakona.

"Vidite da izbjegavam da se odredim prema tužilaštvu, policiji i drugim organima iz profesionalne kolegijalnosti. Ne mogu da sudim iz pozicije člana senata. Mogu samo da kažem da je državno tužilaštvo, recimo 2009. godine je imalo nekih 160 hiljada neopravdanih javnih nabavki, jer smo im mi vršili reviziju tada. To mogu da vam kažem", rekao je Radulović.

Branislav Radulović je ipak podsjetio i na neke slučajeve kada Tužilaštvo nije ignorisalo nalaze DRI.

"Državno tužilaštvo je 6 puta bilo kod subjekata revizije - Opština Ulcinj, Fond za razvoj, TVCG. Svi se sjećate da je policija ušla na Pravni fakultet. Tu je i Univerzitet", naveo je on.
XS
SM
MD
LG