Dostupni linkovi

CG: Fond za manjine ponovo pod provjerom zbog trošenja novca


Ilustracija
Ilustracija
Fond za manjine, čiji je rad već duže vrijeme obilježen brojnim kontroverzama zbog sumnji dijela javnosti u nezakonitu raspodjelu novca, ponovo je u centru pažnje nakon objavljivanja informacije da je u prostorije ove institucije ušla policija.

Službenici policije i tužilaštva su preuzeli dokumentaciju Fonda za manjine, nakon što su podnijete krivične prijave zbog načina podjele sredstava, potvdilo je rukovodstvo Fonda.

Od ranije je poznato da je nevladina organizacija Građanska alijansa podnijela nekoliko krivičnih prijava protiv predstavnika Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava zbog, kako su tvrdili, sumnjive raspodjele sredstava.

Koordinator Građanske alijanse Milan Radović za naš RSE kaže da postoje brojni razlozi za sumnju da se novac poreskih obveznika, opredjeljen za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, dijeli nezakonito.

"Prije svega njihov rad je uvijek bio tajan. Nikad nam nije bilo omogućeno da prisustvujemo sjednicama na kojima se dijeli ogroman novac građana Crne Gore", rekao je Radović.

"Postoji konflikt interesa jer ljudi koji dijele novac na kraju su i sami korisnici tog novca. Takođe, razlog je i to što rukovodstvo Fonda ne želi da dostavi te informacije putem Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Sa druge strane, Fond je nastavio da daje novac za projekte organizacijama koje ne dostavljaju finansijske izvještaje. Nastavlja se dijeljenje tih sredstava proporcionalno, iako imamo zakonsku normu koja propisuje da se novac dijeli samo na osnovu kvaliteta projekta organizacija, kao i doprinosa i usklađenosti sa vladinom strategijom i dokumentima iz oblasti prava manjina. Sve to kada se zajedno sabere imamo situaciju da su predstavnici manjina u Crnoj Gori jako diskriminisani", naglašava Radović.

Bez reakcije nakon nalaza revizora

Predsjednik upravnog odbora Fonda za manjine Šukrija Cikotić za podgorički radio Antena M kaže da je siguran da će se nadeležni organi, nakon provjere dokumentacije, uvjeriti da nema nikakvog razloga za sumnju u rad Fonda.

"U skladu sa ustaljenom procedurom u zakonskom postupku podnesena je krivična prijava od strane Građanske alijanse. Nadležni državni organi, tužilaštvo, došli su u Upravni odbor Fonda i tražili dokumentaciju koja im je uredno predata, iskopirana. Oni rade svoj posao a ja tvrdim da tu nema nikakvih elemenata za krivično gonjenje, ali nadležni organi će vjerovatno to potvrditi ili demantovati", rekao je Cikotić.

I Momčilo Vuksanović, koji je član Upravnog odbora Fonda ispred Srpskog nacionalnog savjeta, smatra da policijska akcija usmjerena na ispitivanje regularnosti poslovanja Fonda predstavlja dio redovnih policijskih aktivnosti.

"Mislim daje tu još jedna stvar u pitanju. To što se tu pojavljuje kao najveći dosadašnji korisnik srpska nacionalna zajednica, došlo se do toga da se ta sredstva toliko umanje da je došlo do rizične situacije da se ti mediji koji su osnovali Srpski nacionalni savjet jednostavno ugase. Mislim da je to jedan od razloga za strahoviti pritisak na fond", ocjenjuje Vuksanović.

Rad Fonda za manjine je prethodno bio predmet pažnje Državne revizorske institucije koja je ocijenila da korisnici sredstava Fonda za manjine ubuduće treba da, u okviru Izvještaja o realizaciji projekata, dostavljaju vjerodostojne račune za pravdanje troškova.

Nakon provjere trošenja budžetskog novca koji je Fond za manjine dijelio tokom 2010. godine, Državna revizorska institucija je konstatovala da su pojedini korisnici novca poreskih obveznika dostavili Fondu izvještaje o realizaciji projekata koji su bili nekompletni i površni.

Međutim, nalaz Državne revizorske institucije, iako je ukazivao na određene neregularnosti, nije izazvao reakciju nadležnih državnih, odnosno, istražnih organa.

"To svakako jeste jedan bitan elmenat koji treba da zabrine sve nas u društvu kada imamo situaciju da državne institucije dugo vremena nijesu reagovale i to one institucije koje su bile nadležne da makar spriječe dalje takvo ponašanje ili da bar pravovremeno reaguju i istraže sve te navode i informacije i dokaze koje im dostavljaju na uvid. To je nešto što nikako ne bi smjelo da bude praksa i što bi trebalo da bude prekinuto. To je nešto što bi trebalo da prestane kada bude osnovan novi saziv parlamenta. Mora da poraste ta kontrolna funkcija parlamenta prije svega prema organima i tijelima koje je osnova sam parlament", kaže Milan Radović iz Građanske alijanse.
XS
SM
MD
LG