Dostupni linkovi

Slučaj revizije: Jedni šute, drugi tvrde da su izmanipulisani


Narodni demokratski pokret podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića
Narodni demokratski pokret podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića

I pozicija i opozicija u Federaciji BiH zdušno su podržale podnošenje zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Slično je uradio veliki broj nevladinih organizacija, udruženja i intelektualaca.

Bez preispitivanja takve odluke, a kasnije i potpunog nedostatka odgovornosti za učinjeno jedni i dalje pokušavaju da je opravdaju, dok drugi tvrde da su izmanipulisani.

Politička prepucavanja oko podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde ne prestaju u BiH. Predstavnici političkih partija koje su svesrdno podržavale člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića u namjeri da podnese zahtjev danas ili šute ili tvrde da su izmanipulisani.

Oni drugi iz Republike Srpske traže krivičnu odgovornost za urađeno. Iako je državno Tužilaštvo već najavilo pokretanje istrage u ovom slučaju, Narodni demokratski pokret podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog zloupotrebe službenog položaja, te Sakiba Softića zbog, kako se navodi, lažnog predstavljanja i neovlaštenog preduzimanja službenih radnji u vezi sa pokretanjem revizije presude.

Narodni demokratski pokret podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Sakiba Softića
Narodni demokratski pokret podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Sakiba Softića

Predsjednik ove stranke Dragan Čavić kaže da vjeruje u pravdu i da Tužilaštvo i Sud BiH funkcionišu na principima samostalnosti odgovornosti i efikasnosti.

“Mi očekujemo da o ovom delikatnom pravnom pitanju, kao što su jednako delikatna bila pravna pitanja i referendum o Danu Republike Srpske i angažovanja vojne jedinice u proslavi 9. januara, kada je Tužilaštvo vrlo efikasno i brzo djelovalo, da Tužilaštvo pokaže svoju pravičnost, svoju efikasnost i nepristrasnost, jednakom efikasnošću uzimanja ovih predmeta koje smo mi uputili Tužilaštvu BiH”, rekao je Čavić na konferenciji za novinare u Banja Luci.

U isto vrijeme na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Socijal demokratske partije BiH Nermin Nikšić na pitanje novinara da li se osjeća odgovornim što je podržao podnošenje zahtjeva za reviziju presude odgovara potvrdno.

“Osjećam se odgovornim što očito tim ljudima ne treba ništa vjerovati. Ne znam postoji li neko ko bi u tom trenutku čovjeku koji izađe i kaže da je agent BiH i članu Predsjedništva koji to kaže. Dakle, ja sam podržao reviziju.”

Osjećam se odgovornim: Nermin Nikšić
Osjećam se odgovornim: Nermin Nikšić

Riječ je o alarmantnom momentu kada bi trebalo preispitati i desne i lijeve politike u BiH, navodi profesor Mile Lasić dodajući da su se obije obrukale.

“Meni je antipatičnije čak, mada je Izetbegović-Softić priča zapravo tipično varanje naroda, ali još je ljigavije i licemjernije ponašanje onih tobožnjih stručnjaka za ustavno i međunarodno pravo i onih političkih snaga koje su ga podržale prije par dana, da bi danas likovale, da bi se iživljavale na ovim ljudima”, navodi on.

Lasić dodaje da je riječ i o tome da niko od ljudi uključenih u podnošenje zahtjeva o reviziji nije pročitao naputak o nužnosti razlikovanja multinacionalnih i polietničkih država

“Mi smo prosto multinacionalna država, pa bi onda sve bilo jasno, kada bi se ovo razumjelo ne bi se trčalo u Vijećnicu, niti bi se dva dana potom izvodila šarada o tobožnjoj prevari. Riječ je o prevari koja traje već dugo i u njoj sudjeluju skoro svi politički subjekti u BiH”, dodaje on.

Opozicija u BiH se u pogledu podnošenja zahtjeva za reviziju ponašala veoma neodgovorno: Enver Kazaz
Opozicija u BiH se u pogledu podnošenja zahtjeva za reviziju ponašala veoma neodgovorno: Enver Kazaz

Ozbiljna politika trebala bi da sudi na osnovu argumenata a ne da se oslanja na vjeru u bilo koga, komentariše profesor Esad Bajtal.

“Svi oni koji su podržali zahtjev za revizijom morali su se raspitati koliko u takvom načinu njenog podnošenja ima realne mogućnosti da bude usvojena i da dospije do suda koji će odlučivati o argumentima koje ona sobom donosi. Dakle, u tom smislu i oni koji su svjesno pristali na neku vrstu neizvjesnosti i oni koji su bili obmanti moraju snositi odgovornost”, kaže Bajtal.

Opozicija u BiH se u pogledu podnošenja zahtjeva za reviziju ponašala veoma neodgovorno, smatra profesor Enver Kazaz.

“Da je bila odgovornija, da je pokretala inicijative, da je tražila društvenu raspravu, opozicija bi se ponašala demokratski odgovorno i mogla bi danas sa svim argumentima u rukama da traži ne samo Izetbegovićevu ostavku nego i dalekosežniju promjenu politike prema žrtvama rata. Ona je taj posao uradila polovično, nasjela na Izetbegovićeve laži, prepustila se vlastitom komoditetu nerada i još jednom potvrdila da smo mi nezrelo društvo i nesposobno za demokratske procese”, objašnjava Kazaz.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG