Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužilaštvo otvara predmet o postupanju Softića, Izetbegović znao da nema legitimitet


Tužilaštvo BiH provjeriće navode o postupanju Sakiba Softića kao agenta BiH u postupku podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu, izjavio je za RSE portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Tužilaštvo BiH o ovom će pitanju formirati predmet, rekao je Grubešić dan nakon što je predsjednik Međunarodnog suda pravde Ronny Abraham juče objavio da je još u maju 2016. godine obavijestio Softića da nema legitimitet agenta BiH pred ovim sudom.

Nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije, jer nije predat u ime institucija i države BiH, a predsjednik Suda dodatno poručio i da Softić odavno nema legitimitet, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da je Sud prekršio vlastiti statut.

Izetbegović je priznao da je znao za pismo suda iz maja 2016. u kojem je Softić obaviješten da nije agent.

Izetbegović: Neću podnijeti ostavku
Izetbegović: Neću podnijeti ostavku

"Međutim, taj papir nije bio utemeljen na statutu i pravilima suda, niti na praksi suda. Softić je dva puta zastupao BiH, Srbija je pokrenula reviziju i tada je Softić imao legitimitet. Sud je dva puta zaustavio pokušaj revizije, prvi put preko registrata, a drugi put obraćanjem članovima Predsjedništva BiH", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu uoči sjednice Glavnog odbora Stranke demokratske akcije.

Na pitanje zašto javnost nije obavijestio o pismu iz maja, Izetbegović je rekao kako ništa nije krio te da je o svemu obavijestio članove pravnog tima koji je radio na reviziji.

"Mi smo cijenili da vrijedi pokušati i ići dalje, da treba sve učiniti za pravdu u ovoj zemlji i da ne treba ispustiti šansu ili obazirati zato što je neki registrar, koji se ne poziva na statut i pravila, sam po sebi nešto odgovorio. Išli smo dalje, smatrajući da ćemo valjanom aplikacijom ubijediti sudije. Nikada se nisu pozvali ni na šta, ni na statut ni na pravila", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da nema namjeru podnijeti ostavku na funkciju člana Predsjedništva, koju su u današnjim izjavama i saopštenjima za medije zatražili lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić i čelnici opozicionih stranaka u Federaciji BiH, među kojim Nermin Nikšić (Socijaldemokratska partija), Željko Komšić (Demokratski front) i Reuf Bajrović (Građanski savez).​

"Ostavku neću podnijeti jer mislim da činim ono za šta me moj narod i izabrao", kaže Izetbegović.

(Video - Građani o reviziji i Hagu: Dogovor političara)

Građani o reviziji i Hagu: Dogovor političara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00


U obrazloženju odluke Sud navodi kako je Softić još u maju prošle godine Sudu poslao pismo u kojem je izrazio zabrinutost u pogledu važenja njegove legitimacije, te da li je ona validna u slučaju revizije.

"U saopštenju za medije Međunarodnog suda pravde od 9. marta objavljenog na službenoj stranici Suda, stoji da je Nj.E. Sudija Ronny Abraham, predsjednik Suda, izjavio da je 'Sekretarijat Suda (Registry), primio podnesak g. Softića od 25. maja 2016. u kojem je on postavio upit da li njegovo imenovanje za punomoćnika Bosne i Hercegovine u predmetu koji se tiče primjene Konvencije za sprječavanje i kažnjavanja zločina genocida (Bosna i Hercegovina v. Srbija i Crna Gora) važi i za postupak revizije presude od 26. februara 2007. godine u ovom predmetu'. Podneskom od 26. maja 2016. godine Registrar Suda je informirao g. Softića da će biti potrebno novo imenovanje", citira za RSE profesor međunarodnog prava Zarije Seizović dio obrazloženja Međunarodnog suda pravde.

Prva stranica obrazloženja Suda
Prva stranica obrazloženja Suda

"Iz navedenog se da zaključiti da je, ako je primio odgovor registrara, punomoćnik Softić, devet mjeseci prije podnošenja zahtjeva za obnovu postupka (revizije), znao da će mu biti potrebna nova punomoć za taj čin kao i za zastupanje. Kraj ovakvog stanja stvari, teško bi bilo zamisliti da ta činjenica nije bila poznata članovima tima za reviziju i ostalima koji su bili involvirani u cio proces", ocjenjuje Seizović.

Kako saglasnosti nije bilo, legitimacija je sa strane Suda nevažeća, iako nikada nije osporena u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG