Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U čemu se vozi ministarka


Stefan Blagić (u sredini): Kupovina skupocjenih automobila trenutno nije društveno poželjna

Pokret "Restart Srpska", zbog nabavke oko 40.000 evra vrijednog automobila za Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske (RS), najavljuje nove proteste. U Ministarstvu kažu da je nabavka predviđena u ovoj godini i da tu nema ništa sporno, sa čim se ne slažu građani.

Analitičari, pak, ističu da Vlast neće promijeniti praksu nabavke skupocjenih vozila bez obzira na pritiske.

Zbog nastavka nabavke skupocjenih automobila članovi organizacije "Restart Srpska" planiraju ponovo pred zgradu entitetske Vlade.

Predsjednik Udruženja "Restart Srpska" Stefan Blagić kaže da su posljednjim performansom "Zidom plača", kada su građani upisivali imena najbližih koji su napustili ovu zemlju, pokazali da vlast ne čini dobro.

Sada će, kaže Blagić, na to podsjetiti i Jasminu Davidović, ministarku porodice, omladine i sporta, čije ministarstvo nabavlja novi automobil u vrijednosti od oko 40.000 evra sa PDV-om.

"Mi ćemo uraditi jednu akciju pred zgradom Vlade RS-a, gdje ćemo ministrici Davidović pokloniti taj 'Zid plača' i upozoriti, kao i čitavu Vladu, da ta nabavka skupocjenih automobila u ovom trenutku nije ni društveno poželjna, niti odgovara situaciji u kojoj se RS nalazi", kaže Blagić.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS-a navode da je nabavka novog automobila neophodna, te da je vrijednost automobila do 35.000 evra bez PDV-a okvirna za vozilo koje će zadovoljiti potrebe Ministarstva, te da u slučaju povoljnije ponude može biti i niža.

"Automobil kojim se trenutno vodi ministarka su koristili u punom mandatu i prethodna dva ministra, te tri godine ministarka Davidović. Automobil se ne nabavlja za nju lično već za potrebe Ministarstva. Automobil koji se uzima potrebno je da služi i u voznom parku Vlade RS-a narednih deset godina i potrebno je da ima zadovoljavajući nivo opreme u smislu snage motora, pogona i ostale opreme jer se automobil koristi u službene svrhe", kaže portparolka Ministarstva Mirela Vujatović.

Iz Ministarstva navode i se trenutno u Ministarstvu koristi automobilom marke "pasat" 2008. godišta sa pređenih 400.000 kilometara, te da je nabavka novog vozila u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta za 2017. gdje su sredstva za tu namjenu pozicionirana.

Infografika: Koliko novca ide na vozni park Institucija BiH
Infografika: Koliko novca ide na vozni park Institucija BiH

Banjalučanin Milorad smatra da Vladi RS-a nisu potrebna skupocjena vozila.

"Ja sam protiv toga. Oni više koriste ta službena vozila za svoje privatne svrhe nego u društvene. Što ne ide petoro ministara zajedno već svaki ima svoj automobil. Znači ako idu negdje, recimo trojica, ima vozač neka ih vozi. Ne treba svakom od njih automobil", kaže Milorad.

Istovremeno, u "Restart Srpska" ističu da neće odustati od svojih zahtjeva: ograničavanje nabavke vozila do 25.000 evra, smjena ministra prosvjete Daneta Maleševića, te izdvajanja više novca za kulturu.

"Smatramo da je ovo itekako realno da se sprovede, nije nikakva nemoguća misija, nego nešto što je normalno i prirodno i što se može veoma jednostavno uraditi. Ako ova vlada nema volje da to uradi, neka dođe neka druga koja će to uraditi", kaže Blagić.

Profesor Mladen Mirosavljević smatra da je potrebno opominjati Vlast kada nešto ne radi dobro, ali ističe da trenutno nema dovoljno jake društvene snage koja bi ih natjerala na promjenu kursa.

"Protesti su poželjni i njih bi trebalo biti neuporedivo više i sami građani bi trebali biti zainteresovani za svoje angažovanje u nevladinom sektoru i u takvoj vrsti protesta. Međutim, mi smo svakodnevno svjedoci da ni opozicija ne može da učini na tom planu, a kamoli neka nevladina organizacija", smatra Mirosavljević.

Iz pokreta "Restart Srpska" ističu da šire svoju mrežu i da imaju veliki porast broja članova, pa najavljuju masovnije proteste za novembar.

  • 16x9 Image

    Gojko Veselinović

    Prije uključenja u tim Radija Slobodna Evropa radio u banjalučkim Nezavisnim novinama, te na BH radiju 1. Izvještavao i istraživao o temama koje se tiču politike, društva, ekonomije i kulture. Od novembra 2012. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG