Dostupni linkovi

Vanredna vijest

'Zid plača' u Banjaluci


Građani upisuju imena svojih najbližih koji su napustili BiH u potrazi za boljim životom

Na Trgu Krajine u Banjaluci danas su predstavnici Pokreta Restart Srpska otvorili "Zid plača", na kojem građani mogu da upišu imena svojih najbližih koji su napustili Bosnu i Hercegovinu u potrazi za boljim životom. Cilj performansa je, kažu u Restartu, da se ukaže na gorući problem odliva stanovništva iz zemlje.

Lider Restarta Stefan Blagić ističe kako se broj stanovnika rapidno smanjuje iz dana u dan, te da više ne odlaze samo mladi, već apsolutno svi. Narod najviše napušta svoje domove jer ovdje ne mogu naći posao, a ako se nastavi ovim tempom za pedeset godina zemlja je potpuno osuđena na propast, kaže Blagić

„Partijski pijavičarski kadar zajedno sa rodbinom i razbinom domaćih političara, ima monopol na radna mjesta u RS. Zbog toga, isključivo zbog toga, naš narod bježi odavde za korom hljeba, daleko od naše zemlje. Restart ovom akcijom želi da podigne svijest o ovom po nama, najtežem društvenom problemu koji pogađa i RS i BiH“, rekao je Blagić

Diplomirana medicinarka Danijela Ratišić, potpisala se na zid plača, jer je mnogo članova njene porodice i prijatelja otišlo u inostranstvo, a i ona sama je, kako kaže na rubu da napusti Bosnu i Hercegovinu.

„Od 1995. do danas, svi se nadamo nečem boljem, nekom napretku. Svoj život, možemo reći da smo na neki način već potrošili. Međutim, u pitanju su i životi naše djece. Konkretno, moja ćerka ne može da nađe posao iz prostog razloga što ja nemam nikakvu vezu i što nisam nikakva funkcija u ovoj državi. Prema tome, ako sam svoj život upropastila, ne namjeravam upropastiti i život svog djeteta“, poručuje Ratišićeva.

"Zid plača" na kojem se u samo nekoliko sati potpisalo više desetina građana, na trgu krajine stajaće danas i sutra.

XS
SM
MD
LG