Dostupni linkovi

Pobuna republikanaca zbog FBI-jevog pretresa Trumpovog imanja


Policajci i pripadnici tajne službe stražare ispred Trumpove kuće u Palm Beachu, Florida, SAD, 8. kolovoza 2022.
Policajci i pripadnici tajne službe stražare ispred Trumpove kuće u Palm Beachu, Florida, SAD, 8. kolovoza 2022.

Saveznici bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa traže objašnjenje za upad agenata Saveznog ureda za istrage (FBI) u njegovu kuću na Floridi, Mar-a-Lago.

FBI i Ministarstvo pravosuđa još nisu komentirali pretres koji je Trump otkrio uvečer 8. kolovoza.

Navodno je pretres povezan s istragom o njegovom rukovanju povjerljivim i osjetljivim dokumentima.

To je prvi put da je policija ikada pretražila dom bivšeg američkog predsjednika, podsjeća BBC.

U izvješćima navodi se da je aktivnost FBI-ja povezana s istragom o tome je li Trump, republikanac, uklonio povjerljive zapise iz Bijele kuće i odnio ih u Mar-a-Lago.

Pretres je odobrilo Ministarstvo pravosuđa, rekao je neimenovani američki dužnosnik za CBS News.

Republikanci istragu opisuju kao politički motiviranu, a vodeće osobe traže da se glavni državni odvjetnik Merrick Garland, inače šef Ministarstva, očituje o ovome.

Bivši Trumpov potpredsjednik, Mike Pence, koji se suptilno distancirao iz javnosti zbog nagađanja da bi obojica mogli startati trku za Bijelu kuću 2024. godine, pozvao je glavnog državnog odvjetnika da podnese "potpuno objašnjenje" zašto je pretres izvršen.

"Nijedan bivši predsjednik Sjedinjenih Država nikada nije bio predmet pretresa svoje osobne rezidencije u američkoj povijesti", napisao je Pence na Twitteru.

U međuvremenu, Trumpovi saveznici u Kongresu obećali su pokrenuti istragu ako ponovno osvoje kontrolu nad Zastupničkim domom i Senatom na izborima u sredini mandata u studenom, kada će se odlučiti o ravnoteži snaga u Washingtonu.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je novinarima 9. kolovoza da FBI nije unaprijed obavijestio predsjednika Joea Bidena o pretresu, te da je on "o tome saznao iz javnih izvješća".

"Predsjednik nije bio obaviješten i nije bio svjestan toga. Nitko u Bijeloj kući nije bio obaviješten", rekla je.

Novinarima je istakla da se Biden jako trudi očuvati neovisnost Ministarstva pravosuđa, dodavši: "Predsjednik Biden vjeruje u vladavinu prava".

XS
SM
MD
LG