Dostupni linkovi

Tramp podsticao pristalice da napadnu Kapitol, zaključak pretresa u Kongresu


Pristalice Donalda Trampa nasilno su upali u Kongres 6. januara 2021. dok su se poslanici sastali da potvrde pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima
Pristalice Donalda Trampa nasilno su upali u Kongres 6. januara 2021. dok su se poslanici sastali da potvrde pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp podstakao je masu pristalica da napadnu Kapitol u poslednjem pokušaju da se održi na vlasti u trenutku dok je Kongres potvrđivao njegov izborni poraz. To je jedan od zaključaka sedmog pretresa odbora Predstavničkog doma koji istražuje nasilni upad u zdanje Kongresa 6. januara 2021.

Tokom pretresa članovi odbora su ukazali i da je Tramp pokušao da kontaktira jednog od svedoka koji još nije prisustvovao pretresima - ne otkrivši njegov identitet, prenosi Glas Amerike.

Ta osoba nije odgovorila na poziv, već je, kako se navodi, kontaktirala svog pravnog zastupnika, dok je kongresni istražni odbor Predstavničkog doma o tome obavestio Sekretarijat za pravosuđe.

Trampov tvit je mobilisao krajnje desničarske ekstremiste da se okupe u Vašingtonu na dan prošlogodišnjih nereda u Kapitolu, zaključuje se u istrazi Kongresa. On je objavio tvit nakon "najluđeg sastanka Trampovog predsedništva", rekao je poslanik na panelu, prenosi BBC.

Tadašnji predsednik je nastavio sa okupljanjem pristalica iako su mu njegovi saradnici u više navrata govorili da je pošteno izgubio na izborima 2020. od Džoa Bajdena.

Nekoliko sati pre saslušanja, Tramp, republikanac, odbacio je komisiju Predstavničkog doma predvođenu demokratama kao "političke nasilnike" koji su počinili "prevaru".

Odabrani komitet je vodio skoro godinu dana istragu o napadu na Kapitol. Sednica u utorak bila je usredsređena na tvit koji je Tramp poslao u ranim satima 19. decembra 2020, i buran šestočasovni sastanak u Beloj kući koji je prethodio toj objavi.

Džejmi Raskin, demokrata iz Merilenda koji je vodio saslušanje, rekao je da je sastanak opisan kao "neuravnotežen" i "ne normalan".

Trampu su već rekli pomoćnici Bele kuće i ličnosti iz njegovog predizbornog tima da bi trebalo da popusti Bajdenu, demokrati. Međutim, 18. decembra je poželeo dobrodošlicu u Belu kuću nekim neformalnim savetnicima koji su ga pozivali da nastavi sa svojim neosnovanim tvrdnjama o široko rasprostranjenoj prevari birača, navodi se.

Grupa - koja je uključivala njegovog ličnog advokata Rudija Đulijanija i njegovog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina - ponudila je Trampu unapred napisanu izvršnu naredbu koja je trebalo da dozvoli zaplenu glasačkih mašina.

Sastanak su presreli saradnici, kao i tadašnji savetnik Bele kuće Pat Sipolone, koji je rekao komitetu da "nije srećan što vidi te ljude". "Mislim da niko od ovih ljudi predsedniku nije davao dobar savet", dodao je on, u snimljenom svedočenju izabranoj komisiji. Usledila je višesatna rasprava, tokom koje je Sipolone rekao da je napadnut "verbalno", ali je nastavio da "odbija", pitajući grupu: "Gde su dokazi?" Nisu ponudili nikakav dokaz, rekli su on i drugi saradnici komisiji.

Sastanak je završen posle ponoći odbijenom idejom o oduzimanju glasačkih kutija.

Trampov tvit poslat u 01:42 po lokalnom vremenu poručio je pristalicama: "Statistički je nemoguće izgubiti izbore 2020. Veliki protest u D.C. 6. januara. Budite tamo, biće divlje".

Raskin je tvrdio da je ova objava "naelektrisala i podstakla njegove pristalice", koji su verovali u Trampove tvrdnje da su mu izbori ukradeni. Panel kaže da je tvit bio poziv ekstremističkim grupama kao što su The Oath Keepers i Proud Boys da se pojave. Dva člana grupa čekaju suđenje po optužbama za pobunu u vezi sa nemirima na Kapitolu.

Neredi u zdanju Kapitola, sedištu američkog Kongresa, izbili su nakon što se oko 2.000 pristalica Donalda Trampa 6. januara 2021. okupilo u centru američke prestonice na protestu tokom koga je bivši predsednik ponovio neutemeljene tvrdnje da su predsedničke izbore obeležile nepravilnosti i krađa - koji su uzrokovali njegov poraz.

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tela – koji su bili primorani da se kriju i beže.

Napad je počinjen posle marša prema Kapitolu, u kojem su učestvovale hiljade pristalica Donalda Trampa uz, između ostalog, i povike: "Obesite Majka Pensa" – u trenucima dok je Pens predsedavao sednicom na kojoj je trebalo da bude potvrđena Bajdenova pobeda.

Proces potvrde izbornih rezultata bio je odložen, ali ne i otkazan. Kongres je 6. januara 2021. potvrdio pobedu aktuelnog predsednika Bajdena.

To je ujedno bio i jedini slučaj u američkoj istoriji da nije sprovedena mirna tranzicija vlasti između poraženog i pobednika na predsedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG