Dostupni linkovi

Republikanci spremni da nominuju Romnija


Svečano otvaranje republikanske konvencije 27. avgusta 2012.
Svečano otvaranje republikanske konvencije 27. avgusta 2012.
Milena Đurđić (Glas Amerike)

Republikanska nacionalna konvencija će, nakon dana odlaganja zbog tropske oluje Ajzek, u utorak početi sa planiranim programom, zvaničnom nominacijom Mita Romnija za predsjedničkog kandidata, te glavnim govorima njegove supruge En i guvernera Nju Džerzija Krisa Kristija.

Romni bi danas trebalo da doputuje u Tampu, gdje su se republikanci juče na kratko okupili, simbolično otvorili konvenciju, a zatim proglasili pauzu u radu.

Predsjedavajući Republikanskog nacionalnog komiteta, Rajnc Pribas, takođe je otkrio takozvani “dužnički sat” koji će pratiti državni dug naredna tri dana.

Ekonomska situacija je međutim u sjenci sve snažnije oluje koja se približava obali Meksičkog zaliva i Nju Orleansu, i to na sedmu godišnjicu razornog uragana Katrina.

Predsjednik Barak Obama već proglasio vanredno stanje u Luizijani, što će omogućiti toj saveznoj državi da koristi federalna sredstva za saniranje eventualne štete.

Republikanski zvaničnici i organizatori skupa na Floridi sve više su zabrinuti u pogledu reakcije javnosti na slavljeničku atmosferu na konvenciji, u poređenju sa kadrovima eventualne štete u Luizijani i Misisipiju.

Bivši predsjednik Džordž Buš je 2005. oštro kritikovan zbog zakašnjelih i neadvekatnih mjera koje je njegova administracija preduzela nakon Katrine i mnogi republikanci ovdje ne žele da podsjećaju Amerikance
na taj period.

Romnije savjetnik Ras Šrifer poručio je da stranka ipak namjerava da naredna tri dana nastavi sa planiranim aktivnostima, ali i naglasio da će pažljivo pratiti situaciju u vezi sa olujom i da se ne isključuje mogućnost novih izmjena u programu.

Uprkos nevremenu, među delegatima u areni “Tampa bej tajms forum” vlada entuzijazam i optimizam da bi njihov kandidat mogao da porazi aktuelnog predsjednika na izborima u novembru. Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, Romni i Obama su gotovo izjednačeni.

I ovogodišnju konvenciju prate protesti u kojima između ostalog učestvuju pristalice pokreta “Okupiraj”.

U Tampi se međutim okupilo tek nekoliko stotina demonstranata, koje snage bezbjednosti drže podalje od mjesta gdje se održava republikanski skup.
XS
SM
MD
LG