Dostupni linkovi

Referendum u RS odgođen, ali ne i definitivno odbačen


Skupština Republike Srpske
Skupština Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske podržala je inicijativu predsjednika RS-a Milorada Dodika da se “za sada” stavi van snage Odluka o referendumu u Republici Srpskoj, kao i prateći akti za njegovo izvršenje.

Pored povlačenja Odluke o raspisivanju republičkog referenduma o nametnutim zakonima visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno o državnom Sudu i Tužilaštvu, koju je Narodna skuopština RS usvojila 13. aprila, poslanici su usvojili i nekoliko zaključaka.

Predsjednik NS RS Igor Radojičić istakao je da je jedan od njih i da entitetski Parlament pozdravlja dogovor predsjednika RS Milorada Dodika i visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton od 13. maja.

“Drugo, potrebno je promijeniti zaključak sa prošle sjednice, koji je kazao da se raspisuje referendum, sa formulacijom koja je dio dogovora
Dodik-Ešton, i koja kaže ´za sada nije neophodno organizovanje javnog izjašnjavanja´. Još jedan, dodatan stav, pošto neke od zaključaka ovdje mijenjamo, kao ovaj zaključak o tome da ide referendum, odnosno kažemo da ne treba za sada, pošto neki imaju dodatno, šire tumačenje, pogotovo ove preporuke o strukturi pravosuđa, trebamo konstatovati da ovi današnji zaključci postaju cjelina sa onim ranijim i da zajedno predtavljaju jedan konzistentan stav Parlamenta RS.”

Dodik i Ešton postigli su dogovor da se nakon povlačenja referenduma otvori strukturalni dijalog o funkcionisanju pravosuđa u BiH, u kome će učestovati i Evropska unija.

Alibi za promašenu politiku

Predsjednik Demokratske partije i poslanik u Narodnoj Skupštini Dragan Čavić ocjenio je da je skupštinska većina zaključcima, za koje je rekao, da su objašnjavanje prethodnih zaključaka, dala alibi za promašenu politiku.

Dragan Čavić
“Cijeli postupak, od ideje o referendumu do ovog nesretnog zaključenja te propale ideje je zbir avanturističkih improvizacija koje su završile na isti način kako su i počele. U svakom slučaju, RS iz ovoga niti je izašla kao pobjednik, ni kao poražena.”

Entitetski Parlament je usvojio i dva seta preporuka, koje bi trebale biti orijentir onima koji započinju strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Republika Srpska, prema riječima Radojičića, u preporukama koje imaju kratkoročni cilj, traži da se hitno promijeni stanje u procesuiranju ratnih zločina.

“Trebalo bi, također, zahtijevati hitan prekid prakse procesuiranja po retroaktivnoj primjeni zakona, Krivičnog zakona BiH iz 2003.godine, uključujući i reviziju,redefinisanje drugostepenog postupka i prekid situacije preuzimanja predmeta sa nižih nivoa bez ikakvih kriterija”, naveo je Radojičić.

Usvojene su i preporuke koje imaju dugoročan cilj, kada je u pitanju reforma pravosuđa u BiH, pojasnio je Radojičić:

“Polazi od toga da stanje u pravosuđu je neodrživo i zahtijeva sistemsku reformu, da mora uključiti i Ustavni sud, i Sud i Tužilaštvo i Visoki sudski i tužilački savjet, da mora polaziti od ustavnog uređenja BiH, koje ima dva entiteta i ustavno dodijeljene nadležnosti entitetima.”

Poraz RS

Šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica, uz ocjenu da je u ovoj diplomatskoj borbi RS poražena, istakao je da ova stranka nije podržala ni zaključke ni preporuke.

“Bili smo uzdržani od takvog prijedloga iz prostog razloga što smatramo da za jednu ozbiljnu vrstu dijaloga, koji treba da otpočne 6.juna, ne treba da klubovi donose takve preporuke, već te preporuke moraju biti sadržane sa najviših nivoa instanci i ako je potrebno, da se uključe i ostale političke partije kako bi RS učestvovala u tom dijalogu”, rekao je Govedarica.
Pitanje je da li će stavom Narodne skupštine biti zadovoljna i EU, jer referendum nije definitivno odbačen.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila Odluku o raspisivanju referenduma u RS na kojem su se građani trebali izjasniti da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Uz odluku poslanici su usvojili i 29. zaključaka, među kojima je i onaj da se Narodna skupština RS ograđuje od rada Suda i Tužilaštva BiH. Da li će sa odlukama Narodne skupštine biti zadovoljna i Evropska unija, jer prijetnja referendumom nije upotpunosti oklonjena, nije jasno ni Draganu Čaviću ni Vukoti Govedarici:

“To je pitanje za gospođu Ešton i gospodina Dodika. Ja niti sam učestvovao u sporazumu, niti sam davao kvalifikacije. Kada se kaže ´neće za sada´, to može biti nikada, a može biti za mjesec dana, a može biti i za pet godina. Na nama je, bićemo valjda toliko živi da vidimo i da u budućem vremenu protumačimo šta to znači ´za sada´”, kaže Čavić.

“Upravo onako kao što kaže SNSD da referendum za sada nije neophodan, mi izvodimo zaključak da od strane Milorada Dodika je referendum poražen i kažemo ´za sada ´. Mi se nadamo da je samo za sada poražen”, navodi Govedarica.
XS
SM
MD
LG