Dostupni linkovi

Ešton ubijedila Dodika da odustane od referenduma


Milorad Dodik i Ketrin Ešton u Banjaluci, 13. maj 2011
Milorad Dodik i Ketrin Ešton u Banjaluci, 13. maj 2011
Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je da će predložiti Narodnoj Skupštini RS povlačenje odluke o referendumu o odlukama visokog predstavnika i Sudu i Tužilaštvu BiH.

Nakon razgovora sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, Dodik je rekao da RS i njene institucije mogu biti sigurne da je EU spremna da se angažuje i otvori strukturalni dijalog o radu i funkcionisanju pravosudnog sistema u BiH.

"Ovim su stvorene sve pretpostavke pa referendum sada i nije neophodan. Na osnovu ove ponude ja ću zatražiti od Narodne skupštine RS da predloži odluku koja će adekvatno odslikati novonastalu situaciju. Vjerujem da bih mogao dobiti podršku od naše skupštine", kazao je Dodik.

Visoka predsavnica Eevropske unije Ketrin Ešton izjavila je da je i njena posjeta BiH potvrda da EU brine o BiH i njenim problemima.

"U tom smislu otvorenje strukralnog dijaloga o funkcionisanju pravosuđa BiH jeste mehanizam koji će Evropska unija aktivirati kao odgovor na ove dileme. To je definisan institucionalni mehanizam pomoću kojeg se rješavaju pravosudna pitanja u zemljama koje se nalaze u procesu proširenja"
, objasnila je Eštonova.

Prvi sastanak u Banjaluci


Visoka predstavnica EU najavila je da će se prvi sastanak o pravosuđu BiH održati u Banjaluci i da će njime predsjedavati komesar EU za proširenje Štefan File.
"Vjerujemo da će ovaj dijalog iznači rješenja i ponovo vratiti zemlju na evropski put", kazala je Ešton


"Teme koje će biti na dnevnom redu su reforma pravosuđa, funcionisanje pravosuđa na državnom, entiteskom, kantonalnom nivou i u Distriktu Brčko, pravnom okviru, te pitanju nadležnosti. Na kraju dijaloga komisija će dati preporuke najurgentnijih nedostataka. S obzirom na značaj pravne države hitno ispunjavanje tehničkih preporuka će biti prioritet. I to prioritet u cjelokupnoj strategiji integrisanja BiH u EU. Vjerujemo da će ovaj dijalog iznači rješenja i ponovo vratiti zemlju na evropski put"
, kazala je Ešton .

Ona je takođe izrazila zadovoljstvo što je od predsjednika RS dobila uvjeravanja će da prijetnja referendumom biti uklonjena.

"Pozdravljamo vašu spremnost u prihvatanju ovog dijaloga i, kao što znate, angažovanje Evropske unije ne može biti uslov. Mi se slažemo da je najbolju put naprije konstruktivni dijalog. Ja se zaista radujem i iščekujem taj dijalog"
, kazala je na kraju Ešton.
XS
SM
MD
LG